Четири комисии описват пораженията от ураганния вятър, който вилня вчера

...
Четири комисии описват пораженията от ураганния вятър, който вилня вчера
Коментари Харесай

Поне милион ще струват щетите в Карлово и околностите

Четири комисии разказват провалите от ураганния вятър, който вилня през вчерашния ден в Карлово и Подбалкана. Стихията събори покриви, изкорени дървета и нанесе вреди за милиони левове по уреди и частни парцели. Почти всички селища останаха без ток. След като електричеството беше възобновено, през днешния ден кметът на Карлово анулира бедственото състояние. От Калофер до Клисура няма пощадено от урагана обитаемо място. В центъра на село Васил Левски през днешния ден екипи режеха 50-годишен смърч, който стихията стовари върху къща.

Само в Карловския район провалите от урагана са за над 1 милион лв., съобщи Българска национална телевизия. От общината възнамеряват да подадат документи в Междуведомствена комисия по бедствия и повреди за финансиране, тъй като със личния си бюджет община Карлово не може да се оправи с огромните провали.

" Всички, които имат някакви повреди на имуществото на парцелите, дано във общината да го заявят с цел да може да създадем бърз оглед и лист и дружно с организацията за обществено подкрепяне те да аплайват за еднократни помощи ", съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

От незабавен ремонт се нуждае учебно заведение " Христо Проданов ". Столовата и корпуса останаха без покрив поради вятъра, който стигаше 80 км в час. " Най-належдащ е покрива на главната постройка. И там в случай че стартира да вали ще стане ужасно ", споделя директорката Марияна Маринова.

Лечението на пациентите в болничното заведение в Карлово не е нарушено. Но откакто стихията смъкна покрива на постройката, част от кабинетите на персоналните лекари са неизползваеми. " Основната част на манипулационните, те са също за възобновяване - със счупени шкафове, това не е толкоз огромен проблем, само че стени и мазилки би трябвало да се оправят ", споделя шефът на лечебното заведение доктор Христо Пелев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР