Четири жертви, удари на израелската армия в Ивицата Газа и

...
Четири жертви, удари на израелската армия в Ивицата Газа и
Коментари Харесай

ООН е обезпокоена от ескалацията на насилието между Израел и Палестина

Четири жертви, удари на израелската войска в Ивицата Газа и митинги в целия свят – това е до момента равносметката от конфликтите в Израел и палестинските територии, откакто американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Двама палестинци са убити рано тази заран при израелски въздушен удар по позиции на Хамас в линията Газа.

Израелската войска съобщи, че е нанесла няколко удара в отговор на ракетите, които бяха изстреляни от палестинския анклав през вчерашния ден, по време на митингите против решението на Съединени американски щати да признаят Ерусалим за столица на Израел. Тогава починаха двама палестинци.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра на изключително съвещание. Организация на обединените нации е извънредно обезпокоена от ескалацията на насилието, съобщи специфичният координатор на международната организация за близкоизточния кротичък развой Николай Младенов на изключителна среща на Съвета за сигурност в Ню Йорк, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ако израелско-палестинският спор не бъде решен според съответните резолюции на Организация на обединените нации и по метод, който дава отговор на основателните национални искания и на двата народа, рискуваме вихърът на религиозния радикализъм да погълне Близкия Изток, добави той.

Решението на американския президент не подхожда на резолюциите на Съвета за сигурност, обявиха посланиците на Франция, Англия, Италия, Швеция и Германия в Организация на обединените нации, без да упоменат ответни ограничения. На изключителното съвещание на Съвета за сигурност Съединени американски щати са оказаха в изолираност. Отхвърляйки проповедите и уроците, непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли повтори, че

Тръмп не е заел позиция за границите и увери, че Съединени американски щати са ангажирани с мирния развой: "Мога да кажа с цялостна убеденост, че Съединени американски щати са надълбоко ангажирани с постигането на спокойно съглашение сред израелците и палестинците. За страдание мир до в този момент не беше реализиран. Но ние не се предаваме ".

Палестинското управление ще се срещне през днешния ден в Рамала, с цел да разиска новата обстановка в Близкия Изток. "Съединените щати не могат да бъдат медиатор в израелско-палестинския кротичък развой ", съобщи палестинският президент Махмуд Абас. Абас няма да организира плануваната среща с американския вицепрезидент Майк Пенс, заяви кабинетът му. Причината е признаването на Ерсусалим за столица на Израел от страна на американския президент.

В проекторезолюция Арабската лига желае повече изясненост за позицията на Вашингтон и бъдещите арабско-американски връзки. Решението на Доналд Тръмп е еднакво на непредизвикана провокация и подкопава доверието на арабите в Съединените щати, разяснява генералният секретар на организацията Ахмед Абдул Гаит.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР