Четири испански изтребителя се очаква да кацнат в България. Заедно

...
Четири испански изтребителя се очаква да кацнат в България. Заедно
Коментари Харесай

Испанските изтребители „Юрофайтър Тайфун“ кацат в България

Четири испански изтребителя се чака да кацнат в България. Заедно с българските Военновъздушни сили те ще извършват задания и по защита на въздушното пространство на България и на НАТО, съобщи БНР.

За решението да бъдат изпратени самолетите, заяви преди близо месец испанският боен министър Маргарита Роблес:

„ Обмисляме опцията за изпращане на самолети в България. Така, както Испания прави в Литва “.

Самолетите са „ Юрофайтър Тайфун “. И ще оказват помощ на българските Военновъздушни сили за осъществяването на “air policing” до края на март.

Испанските дежурни екипажи, взаимно с българските си сътрудници, ще извършват задания по зона за дежурство във въздуха, прехват, образно опознаване и съпровождане. Българските Военновъздушни сили ще продължат да извършват националните си задължения по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита /NATINAMDS/. Всяка една от страните ще поеме разноските за личните сили и средства, участващи в дейностите по увеличаване на въздушната защита.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна групова отбранителна задача. Нейното предопределение е да подсигурява целостта и сигурността на въздушното пространство на съдружниците от Алианса.

Участието на персонален състав и техника от българските Военновъздушни сили в взаимните интервенции по Air Policing потвърждават качествата на бойната авиация на България да работи интегрирано със силите на съюзническите страни за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР