Четири имота в Борисовата градината, които в момента се стопанисват

...
Четири имота в Борисовата градината, които в момента се стопанисват
Коментари Харесай

Столична община поема стопанисването на Маймунарника и Веселото село

Четири парцела в Борисовата градината, които сега се стопанисват от " Софийски парцели ", да се върнат под ръководството на Столична община т.е. да ги ръководи сдружението " Паркове и градски градини ", което няма право на комерсиална самодейност и активност - това реши Столичният общински съвет (СОС) с цялостно единогласие на постоянното си съвещание, по предложение на кметицата на София Йорданка Фандъкова.
Става дума за кръглото кафене " Кривите огледала ", детски ъгъл – " Водно каналче ", Велописта и " Трите дансинга ". В поисканите терени сега се намира ресторантът " Веселото село ", Маймунарника (Трите дансинга) и автокъща " Капитолия ", поради която е заведено и извоювано дело на първа инстанция от Столична община. Зад автокъщата стои братовчед на убития преди време Филип Найденов-Фатик - Салех Асил, а на първа инстанция Столична община завоюва в съда спор за премахването на автокъщата.
" След моя инспекция през 2017 година " Софийски парцели " ЕАД приключи договорите за наем на земята и задължи наемателите да предадат държането на недвижимите парцели, като терените би трябвало да бъдат освободени от всички движимости и почистени. Също по моя заповед шефът на дирекция „ Общински строителен надзор “ към Направление " Архитектура и градоустройство " издаде заповеди за унищожаване на противозаконни градежи на терените на " Капитолия " и " Веселото село ". И двете заповеди са обжалвани пред Административен съд София град. Обжалвани са и прекратяванията на договорите за наем, с които се желае предаване на терените на „ Софийски парцели “, като досега на първа инстанция в интерес на „ Софийски парцели “ завърши делото с наемателя на терена на автокъща „ Капитолия “, споделя Фандъкова в отчета си.
" Не знам по какъв начин Столична община си връща парцели от сдружение, на което Столична община е принципал. Тези четири парцела били ли са в капитала на " Софийски парцели " или са дадени на сдружението за ръководство и стопанисване и какво е пречело след 2005 година да бъде препоръчано това решение ", подлага на критика общинският консултант от ДСБ Марта Георгиева. Тя попита и по какъв начин ще се отрази решението на наемателите, като цитира решение на СОС от 2005-та година, касаещо точно връщането на тези парцели, а зам.-председателят на СОС и общински консултант от ГЕРБ Николай Стойнев отвърна, че кметът на " Средец ", който е от ДСБ, бави и не приготвя административни дейности. " Защо госпожа Ачкова (районният кмет) не е подхванала нито една стъпка за приемането на Конната база и да организира конкурс за нея, откакто има решение на СОС ", попита още Стойнев.
Борислав Иванов пък извади документи и одити по какъв начин по времето на Иван Костов и Стефан Софиянски са раздадени парцели през " Софийски парцели ", където са вкарвани като апортни парцели на тройно по-ниска цена, по думите на Иванов. Посочен беше и тенис центърът в " Погребите " на семейство Берберян, като договорката била директна - 21 декара против няколко панелки, при цена от 10 млн. лв.. Иванов добави и, че " хората на Георгиева " т.е. Съюз на демократичните сили са дали 54 декара от Южния парк зад хотел " Хилтън " през " Софийски парцели ". Георгиева пък отвърна, че ДСБ е основана като отговор на " модела Софиянски " и добави, че всички жители могат да се поинтересуват какво присъединяване има Иванов в парцела на НИКМИ в " Стрелбище " (бел. ред. - там има капиталово желание да се строи 43-етажна постройка, само че сега тече дело на втора инстанция против законността на заменката, като на първа инстанция НИКМИ спечели). Колегата на Георгиева - Иво Божков, изиска от Иванов да разгласява всички отчети и одити за " Софийски парцели ", за които приказва - другояче ще си остане единствено " говорене пред другарчето ". А самостоятелният консултант Войслав Тодоров попита дали с един подобен отчет ще се върнат като общински " София ленд " и къпалнята " Мария Луиза " . Николай Стойнев обаче разгласи, че съпротивата да има Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина ще разреши в последна сметка градеж на огромен хотел при " Мария Луиза ".
Същевременно Фандъкова призна, че одобрила отчет за Борисовата градина и преустройството ѝ, само че посочи какво пишело там - трябвало да се прецезират и класифицират велосипедните трасета, както и да се премисли предлагането за градеж в резерватната част на Борисовата градина, като се съобрази с рекомендациите на журито. Препоръките били да не се позволява такова, съгласно кметицата.
Тя съобщи и, че има визия по какъв начин къпалнята " Мария Луиза " да не е противоречива зона що се отнася до собствеността, само че не показа каква е. Гледната ѝ точка обаче била да няма компенсации за десетки милиони - за хора, " на които преди време са им били подарени тези терени ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР