Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и

...
Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и
Коментари Харесай

Атакуват ни 4 грипни щама от Австралия, Азия и САЩ

Четири грипни варианта ще ни разболяват в идната есен и зима. Те са с екзотичните имена от Австралия - "Бризбейн ", от Америка – "Канзас " и "Колорадо ", и от Азия – "Пукет ". Това заяви пред bTV доктор Гергана Николова от Управителния съюз на Българския лекарски съюз. Тя акцентира, че противогрипните ваксини против тях към този момент са доставени и могат да бъдат купени от аптеките в страната.
Всеки би трябвало да се замисли, че грипът ще пристигна пред декември и януари и в този момент е моментът за слагане на имунизациите, тъй като на организма му би трябвало време, с цел да построи имунна отбрана, сподели доктор Николова, като добави, че в нейната процедура няма пациенти, които да са болни тежко от грип, откакто са се ваксинирали.
За хората с хронични болести грипът крие съществени опасности, безапелационна беше лекарката. Тя съобщи, че децата също могат да бъдат имунизирани, като се съблюдава имунизационния календар. Д-р Николова счита, че за хората над 65 години би трябвало да бъде обезпечена безвъзмездна противогрипна ваксина, само че има подложен предел от здравната каса да се ваксинират 10% от това население, само че не са посочени критериите, по които лекарите да ги изберат.
Епидемиолозите обаче са безапелационни, че без значение от имената на грипните варианти клиничната картина протича по един и същи метод - остро начало, което ни поваля на легло, неочаквана изнемощялост, болежка в мускулите, висока температура, от време на време кашлица и хрема, нетърпимост към светлина.
По думите на експертите най-ефективният метод за битка с грипа са имунизациите.
Нашата страна изостава в предварителната защита против инфекцията и тежките затруднения от нея, демонстрира европейско изследване. Ние се намираме на последно място на континента брой ваксинирани. На 100 души противогрипни ваксини си слагат едвам 2,4 % от хората в България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР