Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - Мичиган,

...
Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - Мичиган,
Коментари Харесай

Четири грипни щама ще ни атакуват тази зима

Четири грипни варианта се чакат през идния сезон - " Мичиган ", " Сингапур ", " Колорадо " и " Пукет ". Това сподели по време на полемика, отдадена на ваксинопрофилактиката, проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория " Грип и остри респираторни болести " към Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Проф. Корсун уточни, че през последния грипен сезон 49 на 100 от заболелите са били деца на възраст 5-14 година, а 42 на 100 от болните са били над 65-годишна възраст. Най-рядко от грип са били наранени децата под четиригодишна възраст, само че при тях се регистрират други вируси, добави тя.

Имунизационният обсег против грип в България е доста невисок - приблизително 2.7 на 100 души. Експертите още веднъж приканиха хората да се имунизират против грип. Четирите варианта са включени в противогрипните ваксини за идния сезон.

Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев разяснява, че имунизацията е поръчител против грипа и имунизацията би трябвало да се направи през октомври, с цел да има време организмът да построи антитела. За това са нужни към три седмици. Разбира се, имунизацията не дава 100 % предварителна защита, само че сигурно фрапантно понижава затрудненията.

Държавата би трябвало да покрива имунизациите срещу грип за искащите да се ваксинират с тях, счита още доктор Кунчев. Според него като начало би трябвало да се стартира при хората над 65-годишна възраст. В момента противогрипните ваксини се заплащат от пациентите.

Според проф. Донка Байкова, прочут експерт по хранене и диететика, можем да помогнем на организма да се опълчи срещу грипните вируси с избрани храни. Едни от тях са ферментиралите зеленчуци, които се усвояват елементарно от организма и съдържат витамин С, А и К. Това са туршиите и киселото зеле. Естествената ферментация трансформира потребните субстанции на зелето в лесноусвоими за организма.

Цитрусите са също бранител срещу грипните вируси. Плодовете съдържат витамин С, който оказва помощ за възобновяване на тъкани, кости и кръвоносни съдове. Не бива да забравяме чесъна. Той е натурален антибиотик и пази от вируси и настинки. Чесънът е " чистачът " на организма от нездравословните бактерии. Киселото мляко пък е естественият пробиотик - съдържа живи бактерии, които работят благотворно на храносмилането.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР