Четири години след началото на програмата за така нареченото безплатно

...
Четири години след началото на програмата за така нареченото безплатно
Коментари Харесай

Управляващите най-после прозряха, че "безплатното" саниране е нечестно

Четири години след началото на програмата за по този начин нареченото " гратис саниране " на старите жилищни здания и откакто в нея бяха налети 2 милиарда лв. от парите на всички данъкоплатци у нас, някои от ръководещите най-сетне прозряха, че тя е нечестна и в последна сметка не е довела до сериозен резултат. Това не попречи на премиера Бойко Борисов бодро да разгласи, че програмата ще продължи през идната година, без да посочи под каква форма.

Обещанието на премиера бе обещано по време на вчерашната му обиколка из Южна България. В разпространено във Facebook видео министър председателят кара по улиците на Пазарджик автомобил, съпроводен от кмета на града Тодор Попов и вицепремиера Томислав Дончев. Той получи от кмета петиция с над 7000 подписа за продължение на програмата за саниране. " Досега с държавни средства са санирани към 2000 здания ", споделя във видеото министър председателят. Но на въпрос на кмета какво ще се случва по-нататък Томислав Дончев изяснява, че програмата не е обективна, тъй като натоварва всички българи да заплащат за малко на брой. Факт, който в. " Сега " е коментирал неведнъж.

" Като промовариант да тръгне беше положително начало, с цел да видят хората, че енергийната успеваемост е нещо хубаво. Но не може да продължи по този метод. Събираме пари от всички, ремонтираме къщите и жилищата на малко на брой. За да тръгне програмата, да видят хората, че енергийната успеваемост е нещо хубаво - това беше дейно. Но не може по същия метод. Всичките разноски, които са нужни, са 15-16 млрд. лв. Може да се направи по различен метод - основан на така наречен контракти с обезпечен резултат, където инвестицията се изплаща от икономиите на сметките за ток. Имаме сходни проекти да продължим, само че не по същия метод ", сподели вицепремиерът. Премиерът Борисов пък добави, че когато трябвало, от сдружението на общините не ги подкрепили.

По какъв метод ще продължи програмата не се знае, защото условията и параметрите към момента се обмислят.

Националната стратегия за саниране стартира през 2015 година, в навечерието на тогавашните локални избори. За нея бяха планувани 1 милиарда лева. от държавния бюджет. Последваха съществени подозрения за мощно надути цени от компаниите изпълнителки, както и за искрено корупционни схеми измежду локалните управляващи, които одобряваха обектите за възобновяване. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 милиарда лева. за дотъкмяване на утвърдените до тогава малко над 2000 блока в цялата страна. От тях все още 1669 жилищни здания са напълно санирани, а за 17 не са почнали каквито и да е действия, демонстрират данните на районното министерство към 13 април. 

След прекъсването на програмата през 2017 година от районното министерство обявиха, че се търсят разновидности тя да бъде продължена, само че към този момент със съфинансиране от живеещите в постройките. Предлагаше се в началото самоучастието да е 20%, като последователно се подвига. Решение или съответни планове обаче няма.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР