Четири години след Гранд хотел Будапеща на надарения със свежо

...
Четири години след Гранд хотел Будапеща на надарения със свежо
Коментари Харесай

Кучешка история от Уес Андерсън открива "Берлинале" днес

Четири години след " Гранд хотел Будапеща " на надарения със свежо възприятие за комизъм американски режисьор Уес Андерсън 68-ият интернационален фестивал на киното " Берлинале " (15 - 25 февруари) още веднъж ще започва с негов филм. Този път това е огромната анимация " Кучешки остров ", в която Андерсън и основният му съсценарист Роман Копола са преплели любовта си към класическото японско кино, кучетата и футуризма.

За втория анимационен филм в кариерата на Андерсън (отново стоп-моушън като " Фантастичният господин Фокс " ) са били направени 500 кукли на кучета и още толкоз на хора, освен това в пет разнообразни размера. В търсене на изгубения си домакински любим 12-годишно момче се озовава на фантасмагорично бунище, където злокобен кмет е изолирал много кучета, смятайки ги за заболели. Ето за какво на формалното разкриване на " Берлинале " довечера няма да посрещне героите на кино лентата, а част от актьорите, озвучили техните функции. Сред тях блестят имената на Скарлет Йохансон, Брайън Кранстън, Тилда Суинтън, Харви Кайтел и доста други.

Филмът е копродукция сред Обединеното кралство и Германия и дава съществени учредения за горделивост на домакините, защото огромна част от голямата техническа работа е осъществена в известното студио " Бабелсберг ". Верният на стила и упоритостите си шеф на " Берлинале " Дитер Кослик и тази година

дава рамо на немското кино,

което от години обича и поддържа. Членовете на интернационалното жури и неговият ръководител, немският режисьор и сценарист Том Тиквер, ще би трябвало да изберат своите любимци измежду 19-те заглавия на формалния конкурс, четири от които идват от Германия.

" Три дни в Киберон " на нашумялата немска режисьорка с френски и ирански корени Емили Атеф ще върне публиката към комплицираните и спорни прекарвания на известната френска дива Роми Шнайдер, като в облика й ще се превъплъти немската актриса Мари Боймер. Уважаваният Кристиян Петцолд, чийто прелестен " Барбара " му даде опция да стане " най-хубав режисьор " на " Берлинале " 2012, този път интерпретира романа на известната писателка Ана Зегерс " Транзит " , като поради това е снимал съвсем напълно в Марсилия.



В своя " Брат ми се споделя Роберт и е глупак " награждаваният в Локарно и Сънданс Филип Грьонинг ще се занимава с нееднозначните взаимоотношения сред близнаците Робърт и Елена, а във " В коридорите " много по-младият Томас Щубер ще покаже някои от парадоксите в живота на актуален супермаркет. Очевидно е, че интернационалното утвърждение на кино лентата на Марен Аде " Тони Ердман ", а също и на сниманият съвсем напълно в България " Уестърн " на Валеска Гризбах (филмът ще бъде показан още веднъж в една от паралелните програми) има своето огромно значение за подема на немското кино.

Французите залагат на тествани имена

За новия си филм " Ева " Беноа Жако е избрал литературата на британския публицист Джеймс Хадли Чейс и я е дал на изключителната Изабел Юбер, а също и на чаровния Гаспар Юлиел (главна роля в " Това е единствено краят на света " на " детето знамение " на канадското кино Ксавие Долан). От своя страна по-спокойният и в някаква степен по-консервативен Седрик Кан ще се опита да убеди немската аудитория, че единствено вярата в Бог може да избави живота на наркозависим юноша ( " Молитвата " ) .

Американското без значение кино ще се показа с прожектирания по-рано тази година на фестивала в Сънданс пародиен " исторически " уестърн " Дамзел " на братята Давид и Натан Целнер. От своя страна международно известеният притежател на " Златна палма " ( " Слон ", 2003) Гюс ван Сант ще стартира най-новото си заглавие Don`t Worry, He Won`t Get Far on Foot , отдаден на нещастно парализирания и доста надарен карикатурист Джон Калахан. Филмът, в който Хоакин Финикс извършва ролята си напълно в инвалидна количка, към този момент съумя да провокира митингите на хора с увреждания в Щатите. Те считат, че изборът на физически здрав артист, какъвто Хоакин Финикс несъмнено е, е погрешен и аморален. Според тях единствено артист в сходно състояние (а такива съгласно тях има) може да " изиграе " ролята на тотално обездвижен човек.



Трейлърът на " Ага " на Милко Лазаров - първият български филм в главната стратегия на фестивала от съвсем 3 десетилетия

Руското кино ще съобщи най-хубавото от себе си с най-новия филм на Алексей Герман (младши) " Довлатов " . Става дума за Сергей Довлатов, надарен публицист, който е бил репресиран от комунистическия режим на някогашния Съветски съюз. Действието на кино лентата ще върне феновете към началото на седемдесетте години, когато епохата на Леонид Брежнев към момента изглеждаше непоклатима. Интересен е фактът, че ролята на съветския публицист се извършва от сръбския артист Милан Марич, който пък е прочут и поради общата си работа с Миряна Каранович.

Българското присъединяване

Жените режисьорки още веднъж ще бъдат на фокус в Берлин: италианката Лаура Диспури ще покаже битката за превъзходство сред една биологична майка и осиновителката на детето й ( " Дъщеря ми " ), а борбената полякиня Малгожата Шумовска ( " Тяло ", премия за най-хубав режисьор, 2015) ще се показа с най-новия си " Лице " . В него млад мъж се бори с (не)приемането на нова еднаквост след неповторима трансплантация на разположение. С изключително напрежение е заредено упованието на към този момент определяния като пределно реформаторски и самоуверен в играта си с човешката душeвност дебютен филм на румънката Адина Пинтилие " Не ме докосвай " (копродукция с България). Наред с живеещата във Франция англичанка Лаура Бенсън и исландеца с френски корени Томас Льомарки съществено актьорско присъединяване във кино лентата има и превъзходната Ирмена Чичикова.

Интересна опция за оценка на употребяваните технологии ще дават и двата извънконкурсни кино лентата: " Áга " на Милко Лазаров и Unsane на международно известния Стивън Содърбърг. Сниман напълно в далечния Север, българският филм разчита на класическите благоприятни условия на филмовата лента, до момента в който американският опитва с провокациите на модерните технологии и по-специално с камерата на известната марка смарт телефони iPhone.

Във всички случаи решението на Кослик да закрие формалния конкурс точно с " Áга " (заради " високата степен на хуманизъм и образната поетика на кино лентата " ) е мотив за сериозна българска горделивост. Това ще се случи на 23 февруари 2018, като до тогава филмът ще има няколко закрити прожекции на Европейския кино пазар на " Берлинале ". А в програмата " Документална гледка " има и още едно българско присъединяване - международната премиера на френско-българската продукция " Червено, прекомерно алено ", в която авторката Божина Панайотова, напуснала България на 8 години през 1990 година, се завръща в София и открива истини за живота на фамилията си преди рухването на режима (филмът ще е и в документалния конкурс на " София филм фест " ).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кино (962)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР