Четири фирми се бориха в обществената поръчка на община Асеновград

...
Четири фирми се бориха в обществената поръчка на община Асеновград
Коментари Харесай

Озеленяването в Асеновград се поема от досегашната фирма за още две години

Четири компании се бориха в публичната поръчка на община Асеновград за озеленяване и поддържане на зелените площи в града. Кандидатът, спечелил състезанието, е този, който извършваше услугата и досега - " Жиро-М ". Той бе определен, защото е дал отговор на всички сложени условия и е предложил цена в размер на малко над 430 000 лв. с Данък добавена стойност . Максималната стойност на поръчката, избрана от община Асеновград, бе 850 000 лв.. Договорът с изпълнителя ще бъде за период от 24 месеца и влиза в действие от датата на сключването му.
Крайният период за подаване на предложения бе 09.08.19 година, петък. Няколко дни по-късно стана ясно, че претендентите да извършат услугата са четирима. Досегашният контракт за озеленяване в града също бе подписан за период от две години и завърши на 04.09.19 година Предмет на новата социална поръчка е „ Поддържане на паркове, зелени площи и озеленяване на територията на община Асеновград ”.  Сред главните действия и размери, включени в обсега й, е настоящото поддържане на парковете и зелените пространства, като косене на тревни площи, поливане, разчистване, наторяване, метене на алеи, събиране на шума, оборка, разчистване на култивиран кошчета и други.
Приблизителната повърхност, която следва да бъде обработвана, е в границите на близо 23 декара улици, над 67 декара паркове, градини, към 224 декара междублокови пространства и 9,500 кръгови кръстовища. В уговорката на компанията реализатор се включва и развъждане на декоративна растителност. За задачата ще се правят действия по окопаване, поливане, плевене, резитба, кастрене, оформяне на корони, цветно оформяне.
Припомняме, че през 2015 година за озеленяване са били изхарчени 450 000 лв., през 2016 година - 650 000 лв., а последният контракт е бил подписан през 2017 година още веднъж с " Жиро-М ", като тогава в началото избраната в публичната поръчка оптималната сума за озеленяване е била в границите на 900 000 лв.. Според доклада на бюджет 2018 година на Асеновград общината е похарчила повече от половин милион лв. за озеленяване за предходната година.
Сред условията към изпълнителя на услугата са да разполага с личен състав с избрана професионална подготвеност за осъществяването на поръчката, както следва: специалист по озеленяването, с просветителна степен – магистър, със компетентност " Ландшафтен проектант " или инженер – озеленител, или еквивалентна компетентност (ако образованието е добито в страна, в която няма посочената нагоре специалност). Фирмата, която ще прави услугата, би трябвало да разполага и с служащи със удостоверение за дееспособност за работа с резачна и пробивна техника (моторни триони), с водачи с годен документ за ръководство на моторно транспортно средство, с най-малко 25 служащи.
" Ние търсим опит, осъществени поръчки, както и рекомендации от предходни места, на които е работил изпълнителят " , изясни пред медии кметът на Асеновград лекар Емил Караиванов, още преди да бъде разгласен спечелилият претендент. Градоначалникът посочи, че зелените площи на територията на града, включени за поддържане в сегашния контракт, са почти 300 декара.
Караиванов показа настояща информация по осъществяване на досегашната свършена работа от компанията реализатор на озеленяването. Основните действия по контракта, който към този момент изтече, са косене, събиране на трева, затревяване на зелени площи, доставка, разриване и подравняване на плодна пръст. По думите на кмета всичко това е било осъществявано през целия двугодишен интервал на контракта неведнъж.
Средствата, които са изплатени по тези действия, са в общ размер на 110 000 лв.. За разчистване на храстови групи от издънки или резитба на жив плет и шубраци, изсичане на непроходими шубраци, унищожаване на увивна растителност, общината е похарчила 65 000 лв.. За две години пък за дейностите по плевене, прекопаване, торене са изразходвани близо 8 000 лв.. За резитба, зазимяване на рози са изхарчени 5 000 лв..
Общо засадените дървета и шубраци в община Асеновград са 5 050 на брой , заяви кметът Емил Караиванов. За тях са разходвани към 6 100 лв.. За други 815 броя подкастрени дървета и 440 отстранени са отделени общо 62 000 лв.. Обработени са над 360 дънера, за което е платено 15 600 лв.. За поливане и за обслужване на оросителната система са изразходвани 89 000 лв., а за засаждане на шубраци и сезонни цветя - към 7 000 лв.. Други 27 000 лв. пък са изхарчени за събиране на шума, за осъществяване на разчистване на всеобщи места. И за всички машинни действия по контракта, свързани главно с транспортиране и доставка на нужните материали - общият разход е 290 000 лв. за периода на двете години.
" Не съм бил изцяло удовлетворен през целия интервал на контракта. Напротив - постоянно съм имал систематични искания. Към момента съм наредил усилване на контрола по осъществяване на поръчката ", сподели в умозаключение кметът лекар Емил Караиванов. И изрази мнение, че в годините общината е постигнала прогрес в озеленяването, въпреки и най-малък.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР