Четири фирми кандидатстват за участие в изграждането на системата за

...
Четири фирми кандидатстват за участие в изграждането на системата за
Коментари Харесай

4 фирми искат да правят новите лични карти

Четири компании аплайват за присъединяване в построяването на системата за издаването на новите персонални карти в България, които ще са с повече биометрични данни.
 Новите персонални карти - с електронен притежател и на същата цена
Офертите им бяха разпечатани през днешния ден навън съвещание на комисия в Министерство на вътрешните работи. Предстои избирането на реализатор.

Обявената през лятото социална поръчка " Проектиране, създаване и ръководство на Система за издаване на български персонални документи потомство 2019 " е вторият опит за създаване на системата, откакто този от 2016 година бе спрян от премиера Борисов. Тогава Министерство на вътрешните работи се канеше да даде половин милиард лв. държавни пари за построяването ѝ. Сегашната е на стойност 239 220 873 лева без Данък добавена стойност.

Издаването на новите документи за идентичност би трябвало да стартира през 2019 година Подмяната на сегашните с новите няма да е наложителна. Старите персонални карти ще важат до крайния си период на годност, маркиран на документа.

Предвижда се построяването на център, в който документите да бъдат създавани. Подаването по места се резервира и то ще става по-бързо, защото заявките ще се изпращат по електронен път. На същото гише ще се получават документите.

Ще има опция за подаване на заявки за персонални документи по електронен път. Обикновената поръчка остава 30 дни, а бързата - 3 дни. Променя се срокът на експресната - от 8 часа тя ще бъде от 12 до 24 часа.

В електронният притежател ще има биометрични данни, което разрешава при гранични инспекции да бъде удостоверена самоличността. Новите карти ще дават опция за заплащане на налози и даже да се гласоподава електронно.

Предвиждат се три нови мостри документи за лица, които са подведени под наказателна отговорност. Запазват се главните типове документи - персонална карта, шофьорска брошура, чуждестранен паспорт и уверение за престояване на чужденци. Новост е опцията за удължение на периода на годност на задграничните паспорти за българи, живеещи в чужбина. Те ще важат не пет, а 10 години. Петгодишен период на годност ще имат паспортите за деца. Въвежда се и различен нов документ - карта за престояване на чиновник на НАТО.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР