Четири договора за облагородяване на София бяха подписани днес между

...
Четири договора за облагородяване на София бяха подписани днес между
Коментари Харесай

Наливат 173.5 млн. лв. в София

Четири контракта за облагородяване на София бяха подписани през днешния ден сред заместник-министъра и началник на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 Деница Николова и кмета Йорданка Фандъкова. Те са на обща стойност 173.5 млн. лева От тях 151 млн. лева са безплатна финансова помощ, а останалата част е съфинансиране от Столична община.

Реконструкцията и благоустрояването на общо 200 дка в централната градска част би трябвало да завърши до 2 години. Тук влиза и вторият стадий от плана за интегриран столичен градски превоз. Той включва изцяло възобновяване на линията на трамвай № 5, реорганизация на трамвайните релси, като се изключи към този момент реконструираната част в региона на пл. „ Руски монумент “, нови спирки и трамвайни мотриси. Ще бъде даден приоритет на трамваите пред останалите транспортни средства, като те ще имат преимущество на всички светофари и по този начин ще се усили скоростта на тяхното придвижване. Ще бъде реконструирана линията и на ул. „ Каменоделска “.

Първият подписан през днешния ден план е за 46 млн. лева за обновяването на „ Граф Игнатиев “ и сърцето на града - Златна София. С 21 милиона ще бъдат преобразени обичаните на софиянци „ Граф Игнатиев “ с прилежащите улици и градинката на църквата „ Св. Седмочисленици “, книжния пазар на пл. „ Славейков “ и магазинчетата на площад „ Джузепе Гарибалди “. Предвижда се ремонт на трамвайния релсов път, ще бъдат сменени настилки, ще се влага в в допълнение осветяване и озеленяване.

Четирите плана, договорите за които бяха подписани през днешния ден, са част от капиталовата стратегия на София, финансирана с 280 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие”. Предстои да се влага в възобновяване на учебни заведения, детски градини, спектакъл „ София “, парка „ Владимир Заимов “, „ Западен парк “ и доста други.

Нов образ ще добие и „ Зона 4 “, известна като Златна София. Наречена е по този начин освен поради кубетата на „ Св. Александър Невски “ и жълтите павета, само че и поради емблематичните здания, които се намират в региона. Това са църквата “Св. София”, паметникът на Цар Освободител, Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, „ Квадрат 500 “ и други. С европейски средства тази забележителна част на София ще бъде изцяло актуализирана и ще резервира мястото си на привлекателен център за гостите на града. Инвестицията в Златна София е 25.1 млн. лева

Вторият план е за 125,. млн. лева, с които ще се финансира осъществяването на втората фаза от плана за интегриран градски превоз. Той включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови 13 нископодови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за ръководство на трафика и съществуващата система за информация на пасажерите в действително време. Предстои да стартират дейностите по рехабилитация на линията по бул. „ Цар Борис III “ от кв. „ Княжево “ до Съдебната палата.

По останалите два плана ще бъдат построени три Дневни центъра за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии, в които има условия за рехабилитация, обучение и най-важното – за обществени контакти. Отделно ще се вършат и два Центъра за социална поддръжка. За улеснение на жителите обществените обекти ще са в разнообразни елементи на София – кв. „ Надежда “, „ Хаджи Димитър “ и „ Горна баня “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР