Четири дни след като държавата обяви извънредно положение, редица градове

...
Четири дни след като държавата обяви извънредно положение, редица градове
Коментари Харесай

Чирпан въвежда вечерен час за непълнолетни, най-големите ни ски курорти спряха достъпа до пистите

Четири дни откакто страната разгласи изключително състояние, редица градове започнаха незабавни ограничения за ограничаване разпространяването на ковид. На множеството места тече стерилизация в общините, автогарите, жп гарите, градския превоз, а на някои места „ Синя зона “ ще бъде безвъзмездна. Ски курортите у нас затвориха пистите, а хотелиерите са принудени да приключат по-рано сезона. Ето какви ограничения започнаха редица градове в България през днешния ден:

Варна -  Варненският общински съвет стопира работа до 29 март. В града всекидневно ще се дезинфекцират автогарата, жп гарата, подлези, 130 рейса и 30 тролейбуса. Няма да има краткотрайно таксуване на „ Синя зона “. Дезинфекцират се още и постройките на Национална агенция за приходите, Юнашкия салон, Туристическия информативен център и зоокъта. Обработени са 22 храма към Варненска и Великопреславска митрополия, както и три джамии, където също са извършени инструктажи. 

Русе -  Кметът на Община Русе Пенчо Милков издаде нова заповед с по-строги ограничения за предотвратяване и ограничение на разпространяването на ковид. Сред тях са включване на доброволци, които да обезпечават храна на възрастни и трудноподвижни хора, нараснала стерилизация на обществените места и нараснал надзор към дребните магазини и търговски обекти. 

Велико Търново -  Заради едномесечното извънредно състояние и рестриктивните ограничения в цялата страна, ресторантьорският бизнес във Велико Търново бе заставен да търси разнообразни способи за продължение на работата си. Част от заведенията в града оферират безвъзмездна доставка в границите на града и доставки по домовете на територията на общината. Някои от притежателите на аптеки в града са въвели пропускателен режим, при който в обекта се позволява влизане единствено по един човек. Така действат и множеството работещи магазини.  

Пловдив -  Специален режим на административното обслужване вкарва Община Пловдив. Всички информации, заявяване и приемане на услуги ще се правят единствено в деловодствата, а при опция по електронен път. Целта е отбягване на скупчване на доста хора в затворени пространства. В постройките ще се позволяват не повече от двама души по едно и също време, като ще се съблюдава дистанцията сред тях да е от 1,5 метра. В общинските здания ще се допускани при нужда и по изключение външни лица единствено с позволение на съответните ръководители на дирекции и отдели. Служителите на защитата ще водят указател с имената на позволените, ще се ползва непоколебим филтър за влизане на хора с грипоподобни признаци. При нужда от контакт с съответен чиновник на общинската администрация, както и на чиновник на АДФИ, Сметна палата или Инспекция по труда, информацията да бъде обменяна по телефон или по електронен път. 

Към водата за миене на улиците в града за първи път се добавя и дезинфектант, като една от ограниченията против заплахата от разпространяване на ковид в града. Всеки работен ден в ранните утринни часове ще се мият улиците първа категория, три пъти седмично – второкласен, а по един път – третокласните улици. Освен улиците, ще се мият и прилежащите тротоари, велоалеите, площадите и другите пешеходни пространства. В Пловдив таксуването за Синя зона с билети краткотрайно е спряно и ще може да се реализира посредством есемес.

Хасково -  Община Хасково афишира два телефона за помощ на самотно живеещи, трудноподвижни или заболели хора, които имат потребност от помощ. На горещите телефони ще се одобряват единствено поръчки за доставка на медикаменти и хранителни артикули от първа нужда. Услугата до врата ще се прави само от чиновници на Община Хасково, след предварителна поръчка, посочен прецизен адрес и противоположна връзка с потребителя, с цел да се избегнат всевъзможни опити за злоупотреби и измами от страна на недобросъвестни жители. Покупките се правят със средства на индивидът, изискал доставката. Заявките за храна и лекарства се вършат на телефони: 0884 619 636 и 0884 156 635 всеки ден, от 9.00 до 14.00 часа с доставка същия ден и от 14.00 до 17.00 часа за доставка на идващия ден.

Сливен -  С цел ограничение разпространяването на ковид „ Топлофикация “ – Сливен стопира услугите по домовете за осъществяване на монтажи на електронни разпределители и водомери, а в осведомителния център ще има пропускателен режим. Ограничителните ограничения се вкарват от през днешния ден до 29 март. 

Чирпан -  Вечерен час се вкарва в Чирпан от през днешния ден за всички малолетни поданици на общината. Заповедта е на кмета на общината Ивайло Крачолов, като мярка против ограничението на разпространяването на ковид. Вечерният час е от 19 часа, като за спазването му ще наблюдават мобилни екипи от общината, полицията и преподаватели. При нарушавания на заповедта родителите на малолетните лица ще бъдат глобени. В общината се образуват и доброволчески отряди, които да оказват помощ на възрастните хора. Ще бъдат взети и още по-строги ограничения за ограничение на частните тържества и събирането на хора в селата на община Чирпан. 

Пампорово -  Ски зоната в Пампорово затвори поради ковид. На ски пистите в курорта няма да се позволяват туристи от 17 март до 29 март в това число. Заради изключителното състояние хотелите затвориха в Пампорово, Мечи чал и Девин, гласят известия от страна на многозвездни хотели, които по принцип работят целогодишно, само че поради създалата се обстановка преустановяват активност. Някои затварят за месец, като вероятно ще отворят порти след 15-и април, други приключват работа до края на месеца, а има и такива, които не афишират период. Още от предходната седмица стана ясно, че има всеобщи отводи от резервации в местата за настаняване в Смолянско.

Банско -  Заради ограничение на разпространяването на COVID-19, в Банско кметът издаде рекомендация да бъде прекратено приемането на посетители в хотелите и къщи за настаняване. Препоръка е издадена и към притежателите на всички търговски обекти да преустановят работа. По предписание на прокуратурата и с решение на спешния щаб в Банско ски зоната в града също се затваря. Чуждестранните жители в курорта ще бъдат посетени на място и ще попълнят заявления, че са осведомени с изключителното състояние в България. 

Боровец - От вторник няма да работи и ски зоната в Боровец. Затварянето включва прекъсване на всички уреди, затваряне на пистите, ски-училище “Бoроспорт ” и ски дрешниците.

Благоевград и Кюстендил -  В Община Благоевград се уголемява активността на обществения патронаж с опция за снабдяване по домовете на самотноживеещи възрастни хора на медикаменти и хранителни артикули. В тази активност ще се включат и доброволци от БЧК, които са подготвени. Хората, които желаят да се възползват от услугата могат да го създадат като се обадят на горещия телефон на Община Благоевград.

На социалнослабите и възрастните хора в града, които нямат опция да се снабдят с защитни маски, такива ще им бъдат раздадени гратис. Детските кухни не престават да работят при съблюдаване на строги ограничения за стерилизация и специфичен пропускателен режим в раздавателните им центрове. Клубовете за пенсионери на територията на общината стопират работа, като се предлага на възрастните хора да си стоят у дома.

Центровете за настаняване не престават да работят, само че при съблюдаване на санитарно-хигиенните условия, като се преустановяват визитите на външни лица. Същите ограничения се подхващат във всички останали общини от региона, както и в област Кюстендил. В област Кюстендил институциите работят взаимно за определяне на хора, които не съблюдават наложителната 14-дневна карантина. Гражданите също могат да подават своите сигнали или да задават въпросите си на дежурните телефони на Общината - 078/55-12-11 или на дежурния телефон на ОД на Министерство на вътрешните работи – Кюстендил - 078/557-323.

Освен това, районната библиотека в Кюстендил прекрати работата си с читатели до 29 март. Читателите могат да се възползват от онлайн услугите, които се оферират на интернет страницата на библиотеката. Срокът на заетата литература ще бъде служебно продължен до анулацията на изключителното състояние.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР