Четири дни преди балотажа все още не е ясно дали

...
Четири дни преди балотажа все още не е ясно дали
Коментари Харесай

Д-р Орлин Колев по Дарик: В Изборния кодекс да се въведе “спешна помощ” от съда в почивните дни

Четири дни преди балотажа към момента не е ясно дали на втория тур на изборите в неделя ще може да се гласоподава и с машини. За да има машинен избор на втория тур на локалните избори на 5 ноември, би трябвало законова процедура по засвидетелствуване на машините, обясниха от Централната изборна комисия. Компетентните органи са три - Министерството на електронното ръководство и двата института по метрология и сертификация. За да има машинен избор в неделя е належащо и провеждането на нова процедура по доверено създаване и нов хеш код, прецизираха от ЦИК.

Припомняме, че на първия тур на изборите можеше да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Причината - разгласен в петък, два дни преди вота, отчет на ДАНС, съгласно който е имало манипулиране на машините. Заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал изходния код на софтуера на машините за гласоподаване, сочи отчета. Това се е случило след първата инспекция на кода, която беше направена на 23 октомври в наличието на специалист от “Сиела Норма ” и представители на записаните за локалните избори партии, обединения и инициативни комитети. В последна сметка, в петък вечерта Централната изборна комисия реши, че машините отпадат като алтернатива на вота.

Последваха 12 тъжби към Висшия административен съд, който обаче не можа да се произнесе през уикенда, защото нямал дежурен. Подадените тъжби са от ПП-ДБ, Политическа партия „ Единение “, от претендента за кмет и претендент за общински консултант на Община Шумен Неделчо Неделчев, от претендента за общински консултант за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на гласоподаватели.

В понеделник Върховен административен съд разгласи, че още на втория тур на локалните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се анулира решението на ЦИК.

Д-р Орлин Колев, учител по конституционно право, съобщи в “Кой приказва ” с Георги Донков по Дарик радио, че в устрема си да е пазител на държавността, ЦИК е взела решение по-скоро от целенасоченост, в сравнение с от правомерност.

“ВАС се произнесе в първия вероятен ден, макар че съгласно мен можеше и в по-кратък период. За спазването на човешките права не би следвало правораздаването да има отпуск, почивен ден… Има дисонасн сред претекстовете и концепцията за излагане на претекстовете на решението на ЦИК - то не кореспондира с претекстовете, изложени в съда ”, акцентира Колев.

На въпрос дали в случай че Върховен административен съд се беше събрал в събота, щеше да се промени нещо, гостът отвърна: “Мисля, че решението щеше да е общо взето каквото го виждаме днес… За демокрацията бихме ли могли да кажем, че би трябвало да има почивен ден ”, попита реторично преподавателят.

Решение той вижда в основаване на “спешна помощ ” в съда, която да се уреди в Изборния кодекс. Тоест, да има дежурен човек и през уикендите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР