Четири държави членки на ЕС, които бяха засегнати от природни

...
Четири държави членки на ЕС, които бяха засегнати от природни
Коментари Харесай

ЕС отпуска помощ на България за възстановяване след природни бедствия

Четири страни членки на Европейски Съюз, които бяха наранени от естествени бедствия през 2017 година — Гърция, Полша, Литва и България — скоро ще получат общо 34 млн. евро помощ от Фонд " Солидарност ". Това става допустимо, откакто Народното събрание и Съветът утвърдиха предлагането на Европейската комисия, оповестява БГНЕС.

" Обещахме да не изоставяме нашите страни членки. Обещахме да им помогнем да стъпят още веднъж на краката си. Днес вършим съответни стъпки за осъществяването на тези обещания. До няколко седмици помощта от Европейски Съюз ще доближи до тези страни и ще помогне за покриването на разноските за премахване на вредите, породени от естествени бедствия в България, Гърция, Литва и Полша ", съобщи комисарят по въпросите на районната политика Корина Крецу.

Сумата от 34 млн. евро е разпределена както следва: 2,5 млн. евро за гръцкия остров Кос след земетресението през юли 2017 година, 12,2 млн. евро за Полша след бурите и проливните дъждове през август 2017 година, съвсем 17 млн. евро за Литва, също по отношение на бурите и дъждовете през 2017 година, и 2,2 млн. евро за България - за бурите и изобилните превалявания през октомври 2017 година

Със средствата от фонд „ Солидарност “ ще бъде подкрепено възобновяване и ще се покрият част от разноските за незабавно реагиране, краткотрайно настаняване, разчистване и запазване на културното завещание.

От основаването на фонда през 2002 година, след повече от 80 бедствия, 24 страни са получили помощ на обща стойност над 5 милиарда евро.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР