Четири часа продължи дебатът по промените в Изборния кодекс. Дискусията

...
Четири часа продължи дебатът по промените в Изборния кодекс. Дискусията
Коментари Харесай

След 4 часа спорове: Депутатите приеха само името на измененията в Изборния кодекс

Четири часа продължи дебатът по измененията в Изборния кодекс. Дискусията протече извънредно оспорвано, само че резултатът от нея е, че депутатите съумяха да гласоподават единствено заглавието на законопроекта. 

Изключително оспорван спор, в който се чуха доста обвинявания в корупция, задкулисие, статукво и незнание. Имаше обиди и обидени- Имаше осъден народен представител поради суматоха в залата и опит за блокиране на парламентарната естрада, само че по-късно наказването беше анулирано. Още в самото начало Политическа партия пробваха да осуетят разглеждането на ИК, след това вършиха няколко пъти оферти за отсрочване, само че те бяха несполучливи.

В края на съвещанието залата бе взривена от изявление на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която упрекна предходните си съдружни сътрудници, че употребяват ИК за ултиматум против това дали ще има държавно управление и незаслужено Българска социалистическа партия като статукво:

" Коалицията на войната беше първа, а не обединението на хартията ", уточни Нинова.

Тя описа за среща в кабинета на тогавашния министър председател Кирил Петков, в която присъединяване взел и тогавашният министър на Електронното ръководство Божидар Божанов, в този момент народен представител от Демократична България:

" Попитах непосредствено господин Божанов, тъй като той схваща, несъмнено е експерт: има ли теоретична опция даже да се манипулират машините и отговорът беше " да " и господин Петков му разпореди да изиска от ЦИК кодовете за достъп, с цел да проверим какво става и тогава нямаше нервност за статуквото Българска социалистическа партия ".

Последва отговор на Кирил Петков:

" Госпожо Нинова, вие имахте късмет да извършите Българска социалистическа партия една съвременна лява партия. Вие направихте стъпки в тази посока, които ние тогава уважихме, само че госпожо Нинова, в случай че си вършим цитати кой какво е споделил, Вие доста добре знаете, в тази постройка някой сподели: " Ще гласоподавам с Движение за права и свободи и с ГЕРБ, и даже с дявола, в случай че това ще ми донесе 15 още депутата ".

Нинова отхвърли да е произнасяла тези думи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък се възмути от изказвания и на Петков, и на Атанас Атанасов, че хартиените бюлетини са причина за корупция и подсети, че и съгласно в този момент настоящия ИК в секциите с под 300 гласоподаватели се гласоподава единствено с хартиена бюлетина

" Те оповестиха хиляди, милиони български жители в проведена престъпност и че са крадци на избор. Това е неприемливо безсрамие по отношение на българските жители, които гласоподават ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ акцентира:

" А не отвън жителите да решим въпроса с елиминирането на субективния фактор на броенето и при отчитането ".

В последна сметка резултатът е, че беше признато заглавието на Законопроекта за измененията в Изборния кодекс.

Работата по ИК занапред стартира, съобщи БНР.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР