Четири български клуба ще участват в мащабен футболен турнир в

...
Четири български клуба ще участват в мащабен футболен турнир в
Коментари Харесай

Български клубове ще играят в мегатурнир по футбол в Китай, очакват по 100 хил. долара

Четири български клуба ще вземат участие в огромен футболен шампионат в Китай, заяви Българска телеграфна агенция. Надпреварата, наречена " Китай против света ", е за младежки тимове до 19 години и ще се организира през декември.

Според информацията от българска страна са поканени първенецът във възрастовата група ЦСКА, " Лудогорец ", " Левски ", и " Берое ". От ЦСКА потвърдиха пред " Дневник ", а от старозагорския клуб обявиха, че чакат формалното сключване на контракта, с цел да оповестят за присъединяване си.

Очаква се договорът да бъде подписан при започване на ноември, а съставът на " Лудогорец " да пътува пръв при започване на декември.

Мегапроектът с огромните пари

Турнирът ще е в град Гуанджоу и покрайнините, като в него ще се впуснат 123 тима от Европа, Южна и Северна Америка, Азия, Африка и Австралия. Към тях ще се причислят и локални тимове.

Присъствието на тимовете в Китай ще е в друго време, като всеки ще остава за по една седмица за мачовете си в групова фаза. Турнирът ще продължи от декември до пролетта на 2018 година От всяка група напред ще се класира единствено един тим. Финалният стадий ще е през юни.

Общият награден фонд е 1.3 милиарда $, а всеки участващ клуб ще вземе по 100 хиляди $.

Светлото бъдеще

Стремежът на Китай е развиването на футбола и превръщането на страната в международна мощ. Целта е с шампионата младите китайски състезатели да се изправят против разнообразни стилове и футболни култури. Проектът " Китай против света " е тригодишен и в този момент ще се организира за пръв път.

 Футболът е огромната пристрастеност на президента Дзинпин Си и той е решен да трансформира Китай в международна футболна мощ
© Associated Press

Футболът е огромната пристрастеност на президента Дзинпин Си и той е решен да трансформира Китай в международна футболна мощ

През пролетта на 2016 година китайското държавно управление разгласи проект за превръщането на страната в международна футболна мощ до 2050 година Планът съдържа 16 страници, а една от стратегическите точки в него е до 2020 година да има 50 милиона деца и възрастни, играещи футбол.

Друга от задачите на първата фаза, до 2020 година, е да има минимум 20 000 подготвителни центрове и 70 000 стадиони, а в началните и главните учебни заведения да има над 30 милиона възпитаници, които практикуват футбол.

Няколко водещи европейски клуба, измежду които испанските грандове " Барселона " и " Реал ", към този момент имат футболни академии в част от по-големите градове на Китай. Мадридчани са в съдействие с " Гуанджоу евъргранде ". Правителството желае да разшири самодейността в цялата страна.

Плановете до 2030 година включват в Китай да има по едно футболно игрище на всеки 10 000 души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР