Четири асоциации на производители на хлебни изделия, месни и млечни

...
Четири асоциации на производители на хлебни изделия, месни и млечни
Коментари Харесай

Производители настояват държавата да повиши цените на продуктите им

Четири асоциации на производители на хлебни произведения, месни и млечни артикули настояха за държавна интервенция, посредством която да бъдат нараснали цените на техните артикули в България, като упрекнаха огромните търговски вериги, че държат цените ниски и оказват напън върху българските производители.

В тази връзка от Сдружение за съвременна търговия декларират, че българският пазар на търговия на дребно с храни е измежду най-конкурентните в Европа.

Те означават, че един от главните фактори за образуването на цените са опциите и пазарното държание на клиентите. Според тях българският консуматор, като цяло, е насочен към търсенето на качествени хранителни артикули на ниски цени. Това държание също е определящо за ценовите равнища на питателните артикули в магазините.

Много значим фактор за ниските цени на храните у нас е и мощната конкуренция в търговията с бързооборотни артикули. В България пазарната централизация в този бранш е измежду най-ниските в страните от Европейски Съюз. Докато в множеството страни от Западна Европа най-големите пет компании държат сред 70 и 90% от пазара, а в Централна и Източна Европа този дял е към 60-65%, у нас десетте търговски вериги с най-високи доходи заемат към 40% от пазара. Останалите 60% се държат от по-малки и районни вериги и независими магазини. Делът на интернационалните търговци в търговията с бързооборотни артикули е едвам 1/3, а останалите 2/3 се държат от български притежатели.

От Сдружение за съвременна търговия показват, че производителите имат опция, защото има огромно многообразие на търговски вериги.

Съчетанието на мощно конкурентен и дребен по мащаб пазар с релативно ниската покупателна дарба и непрекъснатата опасност от нови регулации, изяснява за какво България е отвън картата на атрактивните места за вложение от огромните интернационалните търговски вериги, означават от сдружението.

По думите им за последните осем години нито една такава компания не е влезнала на нашия пазар.

В същото време търговци като Penny, Mercator и колосите Delhaize и Carrefour напуснаха страната. А доста опити на български вложители за нахлуване на пазара с разнообразни формати са се провалили.

Според Сдружение за съвременна търговия колкото повече конкуренция има, толкоз повече печели клиентът.

Докато дребните магазини оферират приблизително 500 типа артикули, при дискаунтърите броят е към 1.3 хиляди, в супермаркетите е 12 хиляди, а в хипермаркетите стига до 35 хиляди, показват те.

От Сдружение за съвременна търговия са на мнение, че регулациите биха могли единствено да покачат цените.

От финансовите доклади на най-големите търговски вериги ясно се вижда, че облагата им е приблизително към 2-3% от оборота. В същото време неотдавнашен разбор на пазара, направен от Комисията за защита на конкуренцията демонстрира, че междинните облаги на българските производители на храни са неведнъж по-високи.

Големите търговски вериги работят напълно " на ярко ", те са измежду най-големите данъкоплатци в България и поставят доста старания, с цел да се оправят с нелоялната конкуренция на " сивия " пазар, на който част от производителите продават без Данък добавена стойност. По обществено оповестявани данни на самите асоциации на производителите сивият бранш при тях стига до 50%.

Въвеждането на регулации в връзките сред търговците и техните снабдители значи на процедура надзор върху цените, ограничение на конкуренцията, деформиране на пазара и води до стопански произшествия, безапелационни са от сдружението. Като образец за последствията от държавните интервенции при ценообразуването те показват Венецуела.

Свръхрегулациите съгласно тях биха подтикнали вноса за сметка на продажбите на българските снабдители. Важен мотив против въвеждането на сходни регулации е и фактът, че те биха били противозаконни.

От Сдружение за съвременна търговия акцентират още, че стотици български производители печелят от чудесно партньорство с комерсиалните вериги.

Анкета измежду членовете на Сдружението за съвременна търговия, извършена преди месец сподели, че в интервала от средата на 2018 доникъде 2019 година повече от 67% от асортимента в главните хранителни категории в Billa, Kaufland, Lidl и T MARKET се състои от български артикули. Този дял е най-голям при месните артикули - 76%, следван от хляба със 73%, млечните артикули с 64% и плодове и зеленчуци с 57%.

Всяка от четирите вериги работи с сред 120 и 200 български производители и оказва помощ за развиването на техния бизнес. Български компании създават и съвсем 40% от продуктите под лични марки на ритейлърите.

През последната година над 45 български компании са развили бизнеса си и са излезли на интернационалните пазари, с помощта на партньорството си за износ с комерсиалните вериги, в това число посредством производството на лични марки за ритейлърите.

В умозаключение от Сдружение за съвременна търговия означават, че препоръчаните от някои производители нови регулации биха били груба непазарна интервенция в свободата на договарянето. Подобни стъпки биха влошили бизнес средата, биха довели до увеличение на цените, а пострадали от тях биха били освен българските консуматори, а и самите производители, допълват те. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР