Четири арабски страни начело със Саудитска Арабия обявиха намерение да

...
Четири арабски страни начело със Саудитска Арабия обявиха намерение да
Коментари Харесай

Тайно споразумение от 2013 г. изостри напрежението между Саудитска Арабия и Катар

Четири арабски страни отпред със Саудитска Арабия оповестиха желание да засилят натиска върху Катар поради обвиняванията, че поддържа тероризма. Според тях оповестено скрито съглашение сред Рияд и Доха от 2013 година е посочило, че страната е нарушила своето заричане да не се меси във вътрешните работи на останалите страни от региона на Персийския залив, предадоха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Текстът на контракта сред Катар, Саудитска Арабия и Кувейт, за чието битие се знаеше, само че който в никакъв случай до момента не е ставал обществено притежание, бе публикуван от американската телевизия Си Ен Ен. Впоследствие той бе оповестен в обществени мрежи от представители на саудитските управляващи. Той задължава страните от района да не финансират " враждебни групи ", който работят на тяхна територия, в това число и в Египет. Друг ангажимент е да не се поддръжат " антагонистични медии " - очевидна отпратка към телевизия " Ал Джазира ", която останалите страни от Залива упрекват в разпространяване на агитация.

В взаимно изказване Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет акцентират, че оповестеното съглашение, което е имало за цел да уреди разногласието сред Катар и неговите съседи, " удостоверява отвън всякакво подозрение, че Катар не е извършил своите задължения и е нарушил изцяло обещанията си ". Според тях Доха е дала обещание в контракта от 2013 година да не се меси във вътрешните работи на своите съседи. Копието на документа, с което Си Ен Ен твърди, че разполага, удостоверява, че сходен ангажимент са поели и други страни от Залива.

Доха обаче също упрекна Саудитска Арабия и ОАЕ, че са нарушили духа на съглашението и че описът им с претенции към Катар няма нищо общо с документа. Той разкритикува двата си по-големи съседа, че са подхванали противозаконна и невиждана офанзива против неговия суверенитет.

На 5 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет постановиха наказания на Катар, който упрекнаха, че поддържа тероризма и се е сближил с шиитски Иран - противник в Близкия изток на районния сунитски блок. Малкото, само че богато и авторитетно емирство отхвърли тези обвинявания и на собствен ред твърди, че тези страни се пробват да му наложат каква външна политика да води.

" Строго секретно "

Друг документ от ноември 2014 година, също получен от малкия екран, е с надпис " строго секретно " и е подписан и от краля на Бахрейн и емирите на Абу Даби и Дубай (който е и министър председател на Обединените арабски емирства), с изключение на от владетелите на Саудитска Арабия, Кувейт и Катар, чиито подписи участват и върху първото съглашение. По-късният текст задължава страните да поддържат стабилността на Египет и категорично показва " Ал Джазира " (но не и други медии като саудитската " Ал Арабия " ) и ѝ не разрешава да се употребява като платформа за групи или лица, които насочат предизвикателство към египетските управляващи.

Други клаузи не разрешават страните да оказват поддръжка за " Мюсюлмански братя " и за други групи в Йемен и Саудитска Арабия, които се смятат от Съвета за съдействие в Залива за опасност за стабилността и сигурността. След подписването на контракта " Ал Джазира " закрива канал, който до тогава е отразявал обстановката в Египет (но продължава активност там посредством други канали), постоянно от позиция на преследваните членове или последователи на " Мюсюлмански братя ".

Нито едно от двете съглашения не показва категорично ролята на Катар - чака се от всички страни да ги съблюдават, показва Си Ен Ен.

Опит за ходатайство на Съединени американски щати

Текстът на съглашението от 2013 година бе оповестен в миг, когато държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън е на обиколка в района, отдадена на търсенето на решение на рецесията към Катар. Тилърсън и английският консултант по въпросите на националната сигурност Марк Седуил са в Кувейт, който посредничи в разногласието сред тези страни, които са основни съдружници на Запада в Близкия изток.

В взаимно изказване Съединените щати, Англия и Кувейт приканиха за допустимо най-бързо решение на рецесията по пътя на разговора. Съединени американски щати се безпокоят, че разногласието сред Катар и неговите съседи може да навреди на американски военни и антитерористични интервенции и да ускори въздействието на Иран в района, отбелязва " Ройтерс ".

Американският президент Доналд Тръмп изрази поддръжка за Саудитска Арабия в рецесията. В Катар обаче се намира най-голямата военна база на Съединени американски щати в Близкия изток.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3110)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР