Четири арабски страни начело със Саудитска Арабия обявиха намерение да

Четири арабски страни начело със Саудитска Арабия обявиха намерение да ...

Тайно споразумение от 2013 г. изостри напрежението между Саудитска Арабия и Катар.Четири арабски страни начело със Саудитска Арабия обявиха намерение да засилят натиска върху Катар заради обвиненията, че подкрепя тероризма. Според тях публикувано тайно споразумение между Рияд и Доха от 2013 г. е показало, че страната е нарушила своето обещание да не се меси във вътрешните работи на останалите държави от района на Персийския залив, предадоха "Ройтерс" и БТА.

Текстът на договора между Катар, Саудитска Арабия и Кувейт, за чието съществуване се знаеше, но който никога досега не е ставал публично достояние, бе разпространен от американската телевизия Си Ен Ен. Впоследствие той бе публикуван в социални мрежи от представители на саудитските власти. Той задължава страните от региона да не финансират "враждебни групи", който действат на тяхна територия, включително и в Египет. Друг ангажимент е да не се поддръжат "антагонистични медии" - явна препратка към телевизия "Ал Джазира", която останалите страни от Залива обвиняват в разпространение на пропаганда.

В съвместно изявление Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет подчертават, че публикуваното споразумение, което е имало за цел да уреди спора между Катар и неговите съседи, "потвърждава извън всякакво съмнение, че Катар не е изпълнил своите ангажименти и е нарушил напълно обещанията си". Според тях Доха е обещала в договора от 2013 г. да не се меси във вътрешните работи на своите съседи. Копието на документа, с което Си Ен Ен твърди, че разполага, потвърждава, че подобен ангажимент са поели и други държави от Залива.

Доха обаче също обвини Саудитска Арабия и ОАЕ, че са нарушили духа на споразумението и че списъкът им с искания към Катар няма нищо общо с документа. Той разкритикува двата си по-големи съседа, че са предприели незаконна и безпрецедентна атака срещу неговия суверенитет.

На 5 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет наложиха санкции на Катар, който обвиниха, че подкрепя тероризма и се е сближил с шиитски Иран - съперник в Близкия изток на регионалния сунитски блок. Малкото, но богато и влиятелно емирство отхвърли тези обвинения и на свой ред твърди, че тези държави се опитват да му наложат каква външна политика да води.

"Строго секретно"

Друг документ от ноември 2014 г., също получен от телевизията, е с надпис "строго секретно" и е подписан и от краля на Бахрейн и емирите на Абу Даби и Дубай (който е и премиер на Обединените арабски емирства), освен от владетелите на Саудитска Арабия, Кувейт и Катар, чиито подписи присъстват и върху първото споразумение. По-късният текст задължава страните да подкрепят стабилността на Египет и изрично посочва "Ал Джазира" (но не и други медии като саудитската "Ал Арабия") и ѝ забранява да се използва като платформа за групи или лица, които отправят предизвикателство към египетските власти.

Други клаузи забраняват страните да оказват подкрепа за "Мюсюлмански братя" и за други групи в Йемен и Саудитска Арабия, които се считат от Съвета за сътрудничество в Залива за заплаха за стабилността и сигурността. След подписването на договора "Ал Джазира" закрива канал, който дотогава е отразявал ситуацията в Египет (но продължава дейност там чрез други канали), често от гледна точка на преследваните членове или привърженици на "Мюсюлмански братя".

Нито едно от двете споразумения не посочва изрично ролята на Катар - очаква се от всички държави да ги спазват, посочва Си Ен Ен.

Опит за посредничество на САЩ

Текстът на споразумението от 2013 г. бе публикуван в момент, когато държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е на обиколка в региона, посветена на търсенето на решение на кризата около Катар. Тилърсън и британският съветник по въпросите на националната сигурност Марк Седуил са в Кувейт, който посредничи в спора между тези страни, които са ключови съюзници на Запада в Близкия изток.

В съвместно изявление Съединените щати, Великобритания и Кувейт призоваха за възможно най-бързо решаване на кризата по пътя на диалога. САЩ се безпокоят, че спорът между Катар и неговите съседи може да навреди на американски военни и антитерористични операции и да засили влиянието на Иран в региона, отбелязва "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепа за Саудитска Арабия в кризата. В Катар обаче се намира най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток.

Всичко, което трябва да знаете за:Близък изток (3110)

Източник: dnevnik.bg