Четенето на класически произведения развива мозъчния потенциал. Това установява изследване

...
Четенето на класически произведения развива мозъчния потенциал. Това установява изследване
Коментари Харесай

Литературната класика ни прави по-умни

Четенето на типичен творби развива мозъчния капацитет. Това открива проучване на психолози от Ливърпулския университет.

Изводите от него са, че творбите на Шекспир, Уилям Уърсуърт, Т. С. Елиът и други мостри на класическата британска литература усъвършенстват умствените качества и способността за саморефлексия.

С помощта на скенери учените следили мозъчната интензивност на доброволци, до момента в който те четат определени творби на класическата лирика и прозаичност.

След това дали на участниците „ преводи “  на същите произведения. Резултатите от скенера посочили, че по-трудните оригинали задействат надалеч по-силна електрическа интензивност в мозъка спрямо опростените версии.

Учените имали опция да следят мозъчната интензивност в отговор на всяка обособена дума и записали „ просветвания “, когато читателите срещали необикновени думи, изненадващи изречения и фрази с по-сложна конструкция. Тези покачвания в интензивността се задържали, давайки опция човек да продължи да чете с нараснала дарба за култивиране на информацията.

Изследването също по този начин показва, че четенето на лирика усилва интензивността в дясното мозъчно полукълбо, която е обвързвана с автобиографичната памет и способността на човек да си напомни и да преоцени персоналните си прекарвания в светлината на прочетеното. За учените това значи, че класическите произведения са по-полезни от книгите за самоусъвършестване.

Източник: telegraph.co.uk

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР