Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на

...
Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на
Коментари Харесай

На 24 май във Видин отличиха дейци на просветата, културата и изкуството и изявени ученици 

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност стартира с празнично шествие от СУ „ Цар Симеон Велики “ до Художествената изложба „ Никола Петров “.

Тържественото награждаване на изявени деятели в региона на образованието, науката и културата се състоя на откритата сцена в Крайдунавския парк. Сред формалните лицабяха кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков, заместник-председателят на 47-мото Народно заседание Росица Кирова, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, изпълняващият длъжността шеф на Регионалното ръководство на образованието Ангел Донкин,председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметовете на Общината Борислава Борисова и Десислава Тодорова.Церемонията стартира под звуците на химна „ Върви, народе възродени “, в осъществяване на Градския духов оркестър, след което къс рецитал показаха шестгодишните Александра Тошева и Раян Руменов от Детска градина „ Славейче “ и Александра Милкова от Детска градина „ Русалка “.

Тържествено слово по случай празника произнесе доктор Цветан Ценков, който напомни, че след двегодишно спиране зарадиепидемичната конюнктура през днешния ден Община Видин възвръща традицията и отбелязва 24 май с празнично шествие и връчване на почетните оценки на заслужили учители, деятели на културата и изкуството и възпитаници. „ За мен като кмет и за моя управителен екип развиването на образованието и културата постоянно са били във фокуса на вниманието. Продължаваме да се грижим за създаване на по-добри условия за образование и образование на децата и учениците; да подобряваме просветителната инфраструктура, като осъществяваме разнообразни действия по европейски стратегии и проекти; да ангажираме младото потомство с редица интензивности, които осмислят свободното им време “, съобщи видинският кмет. Той изрече благодарност към всички, които изпълняватсвоята задача на учители, писатели, просветители, учени, създатели и ги прикани да не престават да разпръскват светлината на книжовността, културата и изкуството, тъй като България се нуждае от своите модерни будители.

Приветствия насочиха също заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил и началникът на РУО Ангел Донкин.

Отличията на изтъкнати учители връчи кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков. Учител на годината в предучилищното обучение стана Иванка Методиева, старши преподавател в ДГ „ Русалка “; в начален стадий – Луиза Антова, старши преподавател в СУ „ Цар Симеон Велики “; в прогимназиален стадий – Емилия Петрова, старши преподавател по математика в Профилираната природо-математическа гимназия „ Екзарх Антим I “; в гимназиален стадий – Милена Ружева, старши преподавател по британски език в Гимназията с преподаване на непознати езици „ Йордан Радичков “.

Председателят на Общинския съвет Генади Велков връчи три специфични награди. С почетна грамота и плакет за извънреден принос в развиването на междинното обучение и високи достижения на възпитаници в региона на математиката бе почетен Тома Георгиев, старши преподавател по математика в ППМГ „ Екзарх Антим I “, като от негово име премията одобри шефът на учебното заведение Румяна Петрова. С грамота за проспериращ млад преподавател бе отличена Кристина Ванчева, преподавател по стопански дисциплини в Средно учебно заведение „ Петко Рачов Славейков “. Грамота получи и Мария Колева, ресурсен преподавател в Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение за работа с деца със специфични просветителни потребности.

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова връчи още една специфична премия – на доцент доктор на науките Милена Кирова, декан на факултет „ Бизнес и мениджмънт “ в Русенски университет „ Ангел Кънчев “. Отличието й се присъжда за висок професионализъм и деен принос в развиването и одобряването на висшето образователно заведение и на Филиал Видин. Наградата одобри административният шеф на филиала доктор на юридическите науки Момчил Станков.

Борисова връчи и премиите на отличените в категория „ Култура и изкуство “. Почетниятплакет „ Деятел на културата и изкуството “ получи артистът Николай Янев, който бе и водещ на днешната гала. Обичан и почитан видински артист, с извънредно наличие освен във видинския спектакъл, само че и в българския спектакъл и кино.

С грамота и плакет за принос в проучването и съхраняването на историческата памет на Видин бе награден Рачо Миланов,краевед, откривател, донор.

Тази година с почетна грамота „ Неофит Рилски “ за дългогодишна цялостна и професионална активност в системата на предучилищното и учебното обучение от Община Видин бяха отличени Румяна Петрова, шеф на ППМГ „ Екзарх Антим I ”; Тома Георгиев, старши преподавател по математика в ППМГ „ Екзарх Антим I ” и Галя Митова, старши преподавател по физика и астрономия в ГПЧЕ „ Йордан Радичков “. От името на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков, грамотите връчи Ангел Донкин. Той разгласи и носителя на самостоятелната премия „ Антим I Видински “ за 2022 година, която се присъжда за изключителни достижения в учението. Специалната статуетка получи Кристина Славчева, ученичка в 12 клас на ППМГ „ Екзарх Антим I “.

​Тази година за първи път бяха отличени надарени видински възпитаници, които получиха годишна стипендия. Инициативата, наречена„ Изследователи на знанието “, е на Росица Кирова, заместник-председател на Народнотосъбрание. Наградени бяха Десислава Маринова (12 клас, ГПЧЕ „ Йордан Радичков “); Радослав Попов (11 кл., ППМГ „ Екзарх Антим I “); Ради Иванов (11 кл., СУ „ Цар Симеон Велики “); Ивайло Георгиев (9 кл., ПГ „ Проф. доктор Асен Златаров “) и Стефан Живков (6 кл., ОУ „ Иван Вазов “).​

​Още една надарена ученичка получи стипендия, обезпечена от Община Видин – това е Елена-Стефани Силвиева от 9 кл., СУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Наградата бе връчена от заместник-кмета Десислава Тодорова.

Тържеството по случай 24 май приключи спразничен концерт на Народно читалище „ Светъл ден-2009 “ с живописен началник Йоана Ванкова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР