Честването на 140-те години от Освобождението на България в резултат

...
Честването на 140-те години от Освобождението на България в резултат
Коментари Харесай

Симеонов: 140-ата годишнина от освобождението трябва да ни сближи с Русия

Честването на 140-те години от Освобождението на България вследствие на руско-турската война през 1877-1878 година би трябвало да спомага за доближаването с Русия. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов в изявление за организация ТАСС. Според думите му тази годишнина би трябвало да стане значима крачка към доближаването на връзките сред двете страни. "По редица аргументи те през последните години бяха, да кажем по този начин - не доста перспективни. Но тази дата може да се употребява, с цел да се провежда наш общ празник. По българските поля бе пролята доста съветска и доста българска кръв. Тази годишнина е мотив за огромно поклонение пред всички жертви, които помогнаха на България да стане свободна страна ", акцентира вицепремиерът, съобщи БГНЕС.

Според него казусът на двустранните връзки е в неравноправното състояние на двете страни. Това се отнася до обособени двустранни съглашения, които съгласно него не носят огромен изгода на българската страна. "Примерите са известни, да си спомним плана Бургас-Александруполис. Ние, представителите на патриотичните организации, организирахме преди време митинги против неговата реализация, ние правихме това, тъй като на България той би носил скромни директни такси, само че би подложил на сериозен риск туризма по южното Черноморие на страната. Туризмът е нашето национално благосъстояние, които не можехме да жертваме поради преноса на петрол в Гърция. Впрочем, газопроводът " Южен поток ", също бе един прекомерно небалансиран план ", означи Симеонов.

Що се отнася до тематиката за нуклеарната централа в Белене, политикът акцентира, че българската страна е изпълнила задължението за придобиването на реакторите и идните месеци ще вземе решение за бъдещето на плана. "Сега се приготвя суверенно решение на българската страна, по тази причина е прибързано да се разисква детайлно този проблем. Но мога да уверя, че решението ще бъде в полза на България ".

Валери Симеонов счита още, че нивото на двустранните търговски връзки не дава отговор на ползите и на двете страни. "Струва ми се, че има чисто административни въпроси, които пречат на търговията, забележителна част от стоките, които съставляват съвместен интерес, не е в листата със наказания, само че те (стоките) не се изнасят. В българския износ Русия заема едвам 4-5 място измежду страните, които не влизат в Европейски Съюз, това е неудовлетворително ", безапелационен бе той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР