Честваме една година от пълномащабната война на Русия в Украйна,

...
Честваме една година от пълномащабната война на Русия в Украйна,
Коментари Харесай

Сергей Петров: За една година Русия успя да постигне обратното на всичко, заради което започна войната

Честваме една година от пълномащабната война на Русия в Украйна, само че експанзията е от доста по-отдавна. Военната експанзия също е от по-рано. Така стартира диалогът със Сергей Петров-Араджони в политическия подкаст на Кръгла маса с Антони Герасимов.

Сергей Петров е политолог, специалист по вътрешна и външна политика на Украйна, специалист по юношески политики и ръководител на Младежката асоциация по политически науки.



В началото на диалога Сергей Петров направи ретроспекция на цялостната борба на Русия с Украйна. Започвайки от дългогодишното вмешателство във вътрешната политика, процеси като Оранжевата гражданска война, събитията от 2010 година - когато Янукович става президент, Майдана, анексията на Крим, Минските съглашения и началото на войната.

Според политолога има два аспекта на тълкувание на протичащото се, що се отнася до положението на боеспособността и на двете страни. От една страна са тези, които имаха вяра, че войната на Русия в действителност може да бъде извоювана за 3 дни. От друга са тези, които чакат всеки миг Руската федерация да банкрутира и всичко да свърши. Нито Украйна е държаватаот 2014 година, когато се разрешава да бъде откъснат Кримския полуостров от териториалните й владения, нито Русия е второстепенна страна, която не разполага с запаси. Войната е с капацитет да продължи още дълго време, счита той.

Русия реализира противоположните цели на това, което си бяха сложили при започване на войната, изясни Петров. Украйна се милитаризира, дерусифицира и за жалост нацифицира, продължи той. Освен това в европейските страни се заражда водачество, а НАТО става все по-категорично.

В Европа има нов клуб на страните, които изрично заемат позиция. Имаме и НАТО, което за първи път сподели и съобщи непосредствено, че при потребление на тактическо нуклеарно оръжие ще последва стандартен отговор, чиято цел ще бъде цялостно заличаване на съветската войска. Според Петров такива изявления, а даже и мисли, не е имало от доста години. Това ще промени до известна степен модела на водачество в Европа.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР