Честваме Деня на Независимостта на България. Празникът се отбелязва в

...
Честваме Деня на Независимостта на България. Празникът се отбелязва в
Коментари Харесай

Тържествено отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България



Честваме Деня на Независимостта на България. Празникът се отбелязва в цялата страна, като център на тържествата е Велико Търново, където преди 109години княз Фердинанд прочита манифеста за отменяне на васалната взаимозависимост от Османската империя. В  страропрестолния град с боен обред на крепостта " Царевец " беше издигнато националното знаме на Република България.

На събитието участва и вицепрезидентът Илияна Йотова . Тя прочете част от манифеста, с който е оповестена независимостта на България:

Политически акт на съединените българи. Независимостта е първата стъпка на одобряване на страната като независима страна. Да живее свободна и самостоятелна България, да живее българският народ! - по този начин приключва манифестът, с който е оповестена Независимостта на България на 22 септември 1908 година. С тези думи стартира актуалната история на българската самостоятелна страна.

На честването участва и заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева . Тя сподели в словото си, че родината се обича не тъй като е велика, а тъй като е своя. Нека да я обичаме същински и да й служим правилно, прикани Караянчева:

Българската самостоятелност не е нечие снизхождение, тя не е подарък от непознати сили, тя не е извоювана със султански ферман - тя е извоювана, с помощта на симбиозата сред народа като суверен и неговите управници. И в този момент, когато заставаме пред вас, ние политиците би трябвало да бъдем извънредно виновни, да мислим, да бъдем дружно, тъй като единствено дружно можем да бъдем мощни.

В 11.30 часа във Велико Търново потегля шествие до паметника " Майка България ", където ще бъдат поднесени цветя.

В София стартира тържествено отбелязване на Деня на Независимостта на България на площад " Княз Александър Първи ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР