Честваме 24 май с празнично шествие, литургия и награди Доайени

...
Честваме 24 май с празнично шествие, литургия и награди Доайени
Коментари Харесай

Учителка от Пловдив с признание от кмета и 3-месечния внук

Честваме 24 май с празнично шествие, литургия и награди

Доайени в образованието и млади учители с по няколко години стаж в класната стая бяха отличени през днешния ден във връзка Деня на славянската книжовност и просвета – 24 май. За една жена признанието бе двойно. Учителката от ДГ „ Наталия ” Боряна Калайджиева, която тази година изпраща следващ випуск подготвачета в учебно заведение, получи Почетната значка на град Пловдив, а 3-месечното й внуче наблюдава връчването с ококорени очи. Невръстният Христо се трансформира в „ специфичен посетител ” на церемонията в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий ”. С любознание, изненада и смесени усеща бебето огледа първенците в просветното дело под тепетата. И им даде кураж, че са на прав път – нито за момент не заплака.

„ На 11 май 1851 година в Пловдив по самодейност на Найден Геров се отбелязва патронният празник на новото учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий ”. Отук честването потегля из страната и той става всеобщ Великден ”, напомни на присъстващите учителката от Хуманитарната гимназия Таня Петрова. Тя назова деня време за шерване на полезности, за равносметка и извисяване. „ Животът се нуждае от религия, вяра и обич. А човек се нуждае от знаци и памет. Честити букви! ”, добави тя, преди да отстъпи трибуната на кмета Иван Тотев, който да връчи Почетния знак на Пловдив. По решение на Общинския съвет носители на оценката тази година са ОУ „ Райна Княгиня ”, ОУ „ Панайот Волов ”, СУ „ Никола Вапцаров ” и ДГ „ Зора ”. Всички те закръглят по половин век.

На 21 учители днешният празник донесе Почетна значка на град Пловдив, която им бе връчена от ръководителя на Общинския съвет Савина Петкова. Марина Петрова от Професионалната гимназия по електроника и електротехника направи крачка настрана от благодарностите към екипите и шефовете на отличените. „ Благодаря на моите умни възпитаници и техните фамилии, че по този начин ги възпитават ”, сподели тя.

„ Имаме задача – да сме по-смели, да вкарваме нововъведения, да излезем от кутията и в името на децата да бъдем по-добри! ”, обърна се към опитните преподаватели и новаците в гилдията зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той връчи грамотите на 20 млади учители, чиито старания към този момент дават плодове и са видяни. Част от тях са влезнали в системата през стратегия „ Заедно в час ”, по която преподават и се квалифицират в продължение на 2 години. „ Избирам да остана в клас и да обичам ”, врече се Мирослава Чалъкова от СУ „ Черноризец Храбър ”. Самуил Шивачев от Хуманитарната гимназия заръча на сътрудниците си да отнесат възрожденския дух на учебното заведение със себе си. „ Защото единствено образовано общество може да сътвори съвременна и демократична страна ”, сподели той.

„ За късото време, откогато съм в учебно заведение, разбрах, че с неизменност, религия и обич към децата нещата се получават. Но с цел да стане това, първо някой би трябвало да ти повярва ”, показа учителят по музика от СУ „ Христо Г. Данов ” Михаил Тодоров. Той открива гении, работи безплатно с тях в допълнение и ги води по национални състезания, от които възпитаниците му към този момент имат куп оценки. Преподавателят им посвети и своето. „ Няма по-важно за един преподавател от това да печели сърцата на учениците и да остане вечно там ”, добави Михаил Тодоров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР