Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев. Датата ще

...
Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев. Датата ще
Коментари Харесай

Цялата страна отбелязва 170 години от рождението на Ботев

Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев. Датата ще бъде маркирана със събития в цялата страна. В родния му град Калофер в 11 часа ще стартира митинг-поклонение, а пред паметника на поета ще бъде положен гирлянд на славата.
Честванията във Враца ще продължат с поднасяне на венец пред барелефа на майката на Ботев Иванка.

В Пловдив годишнината от рождението на поета ще бъде почетена в Цар Симеоновата градина. В София - в 13 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в " Борисовата градина ". Честванията започнаха още нощес в родния град на поета-революционер.

Тържествено честване в памет на великия бунтовник, стихотворец и журналист ще се организира пред неговия бюст-паметник в Борисовата градина.

Ботев е роден в Калофер през 1848 година През 1863 година благодарение на Н. Геров отпътува за Русия, където постъпва като частен възпитаник във Втора Одеска гимназия.

През 1865 година Ботев напуща гимназията и се свързва с съветските революционни среди. Заради произнесената от него тирада на 11 май в чест на славянските просветители братята Кирил и Методий е заставен да напусне Калофер и отпътува още веднъж за Русия с желанието да продължи образованието си в Одеса.

След това се трансферира в Румъния, като изначало се открива в Букурещ, а след това в Браила и работи като словослагател в печатницата на Д. Паничков. Попада в средата на българската революционна емиграция и се сближава с Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

През лятото на 1868 година Христо Ботев се подготвя да мине в България с четата на дядо Жельо челник (Ж. Чернев), на която е избран за секретар. Тогава написва стихотворението си " На сбогуване ".

След като по разнообразни аргументи прекосяването на четата в България се осуетява, Ботев отпътува за Букурещ, където се записва да следва в Медицинското учебно заведение. Поради липса на средства е заставен скоро да прекъсне образованието си.

След експлоадирането на Априлското въстание през 1876 година Ботев застава отпред на чета и с нея минава в България, с цел да окаже помощ на въстаналия народ. След неколкодневни тежки боеве той е погубен в подножието на връх Камарата във Врачанския балкан.

Творчеството на Христо Ботев оставя белег в сърцата на всички родолюбци и патриоти. Сред най-известните му творби са “Майце си”, “Към брата си”, “На прощаване”, “Елегия”, “Делба”, “До моето първо либе”, “Хайдути”, “Пристанала”, “Борба”, “Странник”, “Гергьовден”, “Патриот”, “Хаджи Димитър”, “В механата”, “Моята молитва”, “Зададе се облак темен”, “Ней”, “Обесването на Васил Левски”, “Защо не съм…?”, “Послание” и др.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР