Честото самоиронизиране е свързано с по-доброто психично състояние, установиха испански

...
Честото самоиронизиране е свързано с по-доброто психично състояние, установиха испански
Коментари Харесай

Хората с чувство за самоирония са по-здрави психически

Честото самоиронизиране е обвързвано с по-доброто психологично положение, откриха испански учени, представени от в. "Индипендънт ".

Хората нормално си мислят, че самоиронията прикрива неустановеност. Учените от университета на Гранада обаче настояват противоположното - хората, които се майтапят със себе си, в действителност показват по-високо самочувствие и степен на благополучие.

Испанският екип изследва дали другите типове прояви на възприятие за комизъм са свързани с метода, по който дадена персона дава израз на гнева си. В опитите бяха включени 1068 доброволци на възраст сред 18 и 65 години. Те трябваше да дават отговор на въпросник за хумора, формиран от създателите Род Мартин и Патриша Дорис и публикуван през 2003 година

Резултатите демонстрираха, че самоиронията няма наложително отрицателна конотация, както се смяташе до момента.

"Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на положителното психологично положение, като щастието и, в по-малка степен, общителността ", сподели един от създателите на изследването Хорхе Торес Марин.

В същото време, този вид комизъм може да прикрива и подтиснат яд.

"Резултатите разкриха, че този вид смешки, даже благо поднесени и доброжелателни, може да съставляват тактика за маскиране на отрицателни планове ", добави различен от създателите Гинес Наваро-Карило.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР