Честотата на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна

...
Честотата на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна
Коментари Харесай

МОСВ: Няма данни за замърсяване на Черно море заради язовир „Нова Каховка“,

Честотата на пробовземане е задоволителна, с цел да бъде направена справедлива оценка за моментното положение на морските води . На 16 юни министър Попов координира взаимни дейности поредно с румънския и украинския си сътрудник. Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “ , ситуиран на река Днепър на територията на Украйна, осведомиха от Министерство на околната среда и водите.

Към днешна дата сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този миг не дават мотив за терзание . По систематизирани данни от последните анализите, в които е включена и настоящата прогноза за времето от 6-ти до 24-ти юни включително, получените от Център за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ и от сателитни наблюдения не се следят обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Изпратените нови данни от Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките до БДЧР на региона на Черно море към Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов разпореди още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „ Черноморски район “ /БДЧР/ – Варна и Изпълнителната организация по околна среда /ИАОС/, който се организира в три пункта в крайбрежните морски води – Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като в същото време Министерство на околната среда и водите сътвори в допълнение още три пункта за мониторинг, ситуирани в бреговата зона.

В осъществявания все още мониторинг се включват спомагателни индикатори, с цел да се следи евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море . Мониторингът се прави един път седмично в брегови пунктове.

Местоположението на пунктовете е съобразено с опциите за достъп по море, посоката на преобладаващите течения и наличните за региона батиметрични данни . Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата обстановка са включени и спомагателни индикатори /пестициди и др./. До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори.

Следи се положението освен на крайбрежните, само че и на водните течения във вътрешността в морето . Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон. Честота на пробовземане е задоволителна, с цел да бъде направена справедлива оценка за моментното положение на морските води. Резултатите ще бъдат навреме предоставени на способените органи, съгласно нужното време за разбор на избраните индикатори в пунктовете.

Министерство на околната среда и водите ежедневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море . На 16 юни министър Попов координира взаимни дейности поредно с румънския и украинския си сътрудник. Ролята на Министерство на околната среда и водите е да прави мониторинг и да осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности . Актуална информация за резултатите от направените измервания ще се дава навреме на способените институции и обществеността.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205 , както и на електронен адрес: [email protected] , а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна: 0884 290 634 или 052/634 582 , РИОСВ-Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212 , БД „ Черноморски регион “–Варна: 0886 406 816 .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР