Често задържаните в България не научават правата си по надлежния

...
Често задържаните в България не научават правата си по надлежния
Коментари Харесай

Доклад на ЕС: Задържаните в България често са подвеждани за правата си

Често арестуваните в България не научават правата си по надлежния ред, биват лишавани от отбрана и подвеждани да дават показания в границите на " беседи ".

Това сочи отчет на Агенцията на Европейски Съюз за главните права, показан през днешния ден. За съставянето на документа са били осъществени изследвания в нашата страна, Австрия, Дания, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния, написа Българска телеграфна агенция.

В цитираните свидетелства от България неназовани юристи настояват, че доста постоянно полицията не показва ясно повода за отнемане от независимост в заповедта за задържане. Преди идването на бранител със арестувания се водят " беседи ".

Така арестуваният нерядко документално декларира неща, за които даже не е бил питан, в желанието час по-бързо да бъде освободен. Често арестуваният не е публично лишен от независимост и с това пояснение му се отхвърля достъп до юрист.

Случва се водилите " беседите " по-късно да се явяват като очевидци по делото. В 99% от случаите на задържане жителят не получава информация за правата си - да повика юрист и да мълчи, настояват още бранителите.

Едва когато се сформира протокол след " сказка ", това се трансформира в свидетелски показания от полицейски разпит. Често оправданието е, че " беседата " е водена, преди да бъде назначен водещ случая следовател, който може да уреди достъпа до юрист. Задържаните се опасяват от цената на адвокатската протекция, декларират бранителите.

Според свидетелства на организация за наблюдаване на главните права, документите за задържане се попълнят небрежно, като в тях се показват членове и алинеи от закони, без лишеният от независимост да може да ревизира тяхното наличие. Цитирани са изказвания на попадали в арестите, съгласно които при задържането им не са били изяснени аргументите да бъдат лишени от независимост.

В отчета е залегнало изказванието на служител на реда, съгласно който арестуваните " нямат потребност " от юрист при 24-часово задържане. Защита е нужна, едвам когато се взема решение дали да бъде повдигнато обвиняване, твърди служителят на реда, чието мнение е в цялостно несъгласие с разпоредбите в Европейски Съюз.

Посочено е и уточнението на български съдии, които означават, че разпити, водени в отсъствието на юрист, нямат правна стойност и не са годно доказателство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР