Често забравяме, че основната функция на слънчевите очила не е

...
Често забравяме, че основната функция на слънчевите очила не е
Коментари Харесай

Слънчевите очила трябва първо да пазят, а после да красят

Често забравяме, че главната функционалност на слънчевите очила не е да са фешън аксесоар. А да защищават очите от ултравиолетовото лъчение на слънцето. В противоположен случай вредата ще е повече от изгодата: зеницата, " излъгана " от очилата, няма да се свива от светлината и окото ще получава спомагателна доза лъчение, което последователно може да докара до изгаряне на ретината и даже до ослепяване.

Най-добре забравете за евтините фалшификати. Избирайте сред стъклените и пластмасовите стъкла с друга степен на затъмняване и цвят.

Стъкло или пластмаса? 

Стъклените лещи дават обезпечена отбрана от ултравиолетовото лъчение и не се надраскват (разбира се, в случай че не ги пробвате, като ги търкате да вземем за пример с друго стъкло или метал). Пластмасовите са по-леки и по-тънки, а актуалните покрития им разрешават също да бъдат доста устойчиви към драскотините. Но въпреки всичко и най-качествената пластмаса се нуждае от деликатно отношение.

Степен на затъмняване

Качествените очила са наложително съпроводени от етикет, върху който е посочен процентът на UVA и UVB излъчванията и дължината на вълните, блокирани от очилата. Вълните се мерят в нанометри и 100% отбрана дават очилата с маркировка 400 нм. Ако цифрата е по-малка, значи очилата пропущат част от ултравиолетовото лъчение.
Съществуват 5 степени за затъмнение на стъклата – от напълно светли - пропускащи 80-100% от светлината, които пазят очите от ултравиолетовото лъчение единствено в облачно време, до напълно тъмни, които пропущат единствено 3-8% от светлината. За градски условия са най-подходящи очилата, които пропущат светлина от 18 до 43%, за дълготрайно и мощно слънце – не повече от 18%, само че например за планинския курорт през зимата се нуждаете от напълно тъмни очила, които постоянно са огледални и с в действителност сериозна отбрана. 
Тъмните очила със напълно дребна пропускателна дарба не са подобаващи за шофиране. Можете да си купите така наречен хамелеони – очила, които се трансформират според от яркостта на светлината. Те не е нужно да се смъкват даже в мрачно помещение, тъй като в него стават безусловно транспарантни.

Цветът на стъклата

Оранжевият и аленият цвят, които са много фешън, са прекомерно нападателни за очите и е открито, че даже въздействат на душeвността. Жълтият е прекомерно ярък за слънчевата светлина, а синият се понася добре от доста малко хора. За най-подходящи и безвредни се считат сивият, зеленият и кафявият цвят на стъклата - те най-добре гълтам излъчването и даже успокояват очите.
Имайте поради, че оцветяването на стъклото би трябвало да бъде отмерено, защото в противоположен случай очите се уморяват.

Размерът

Общото предписание е, че очилата би трябвало да бъдат по-големи. Но най-правилният избор са очила, които карат своя притежател да наподобява на скиор. Рамките би трябвало да бъдат необятни и да скриват очите от двете страни. За страдание, от позиция на естетиката големите очила не отиват на всички. И мнозина избират да носят очила с тънка рамка. Не би трябвало обаче да се не помни, че дребните очила, които не закриват изцяло очите, са неприятни очила. От тях няма огромна изгода – в случай че светлината попадне в окото, всички отбрани са без значение.

Рамката

Тук няма никакви правила и всички рекомендации биха били субективни. Просто отделете време и пробвайте колкото се може повече рамки. Всичко зависи от вашия усет, парите, които можете да отделите, и несъмнено, от самостоятелните ви особености. Всичко е строго самостоятелно: някои имат алергия към метала, при други дългите мигли се опират в прекомерно плоските очила. Ако постоянно страдате от главоболие, можете да си извършите очила с кожени рамки в профил. Те са по-меки от металните и пластмасовите и ще се чувствате по-комфортно.
Ако сте с проблематично зрение, можете да носите контактни лещи и да си купите слънчеви очила по собствен усет, още повече че офталмолозите в последно време предлагат точно това.

 

ЛЪЧЕНИЕ

В взаимозависимост от дължината на вълната се разграничават три вида лъчи: UV-А, UV-В, UV-С.
Лъчите UV-А имат най-голяма дължина на вълната. Те способстват за появяването на тен и способстват за преждевременното стареене на кожата.
Лъчите UV-В провокират слънчеви изгаряния и постоянно се сочат като причина за развиването на рак на кожата и болести на очите (например катаракта), а също по този начин утежняват протичането на някои заболявания като макулодистрофия и диабетна ретинопатия.
Лъчите UV-С са с най-къса вълна и са най-опасните. За благополучие, те се гълтам от земната атмосфера, преди да доближат повърхността.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР