Често въвеждането на еврото се разбира така – хлябът е

...
Често въвеждането на еврото се разбира така – хлябът е
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Когато приемем еврото, хлябът от 2 лв. няма да стане 2 евро

Често въвеждането на еврото се схваща по този начин – хлябът е 2 лв., от другия ден става 2 евро. Това е безусловно погрешно. Механизмът е три или шест месеца преди формалното въвеждане на еврото цените стартират да се демонстрират и в двете валути. Така жителите могат да наблюдават дали има разлика от през днешния ден за на следващия ден.

Това съобщи в изявление за " 24 часа " вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Според вицепремиера инфлацията не е единствено привнесена, има и български " принос ".

" Преди година всички водещи икономисти подцениха инфлацията. Аз не се одобрявам като един от тях, само че чувам техните отзиви, по тази причина споделям – подценихме я. От друга страна, беше мъчно да предугадим геополитическата обстановка, войната, от която произтича енергийната рецесия. Ако забележим данните, тя е най-големият фактор, който предопределя притеснителните равнища на инфлация в Европа сега - 9,8% за еврозоната, а в България е още по-притеснително - 17%. Това е стряскащо число, каквото от десетилетия не сме виждали. При нас и български фактори са съдействали за това ", споделя Пеканов в изявлението.

Атанас Пеканов подлага на критика решението на предходната власт да има 100% компенсанция за електрическата енергия на бизнеса и то " на калпак ".

" 22 законопроекта би трябвало да са подготвени до края на годината. Говорили сме с министерствата, които ги готвят - някои са на фаза работна група, други са съвсем направени, а трети са на стартова фаза ", сподели Пеканов във връзка с усвояването на парите от Плана за възобновяване и резистентност.

Следващото заплащане, което ще желаяме, е в края на годината, или когато са признати законите, споделя Пеканов. А запитан какъв брой пари са това, дава отговор:

" Следващото заплащане е 700 млн. евро. Първото е 1,3 милиарда евро, за което остава да се приключи един план, с цел да ги получим. Ние започваме работа по всички планове, които би трябвало да се случат в този интервал, и в идващите 6 месеца би трябвало по този начин да работим, че да отключим капиталови планове от 3,7 милиарда лева "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР