Често вътрешни информатори разкриват за широката общественост сериозни престъпления. И

...
Често вътрешни информатори разкриват за широката общественост сериозни престъпления. И
Коментари Харесай

Обичани и мразени: информаторите-разобличители


Често вътрешни информатори разкриват за необятната общност съществени закононарушения. И доста постоянно разобличителите биват преследвани и дискредитирани, без значение че дейностите им са в полза на обществото.

Перуджа, Италия: бронзова статуя на Едуард Сноудън, Джулиан Асандж и Челси Манинг в натурален растеж

Ние всички имаме потребност от разобличители. Човек незабавно си спомня за огромните кавги от най-близкото минало. Чрез " Панама пейпърс " беше разкрита изобретателна система за укриване на налози и благосъстояния. Информаторът Едуард Сноудън разкри мащабите на шпионаж от страна на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Челси Манинг и Уикилийкс разкриха данни за всеобщо нарушение на човешките права от Съединени американски щати.
Редакцията предлага
Информаторите обаче заплащат висока цена за своята гражданска храброст, без значение, че обществото има голям интерес от разкриването на тези информации. Челси Манинг излежава 35-годишна присъда, Едуард Сноудън живее в заточение в Русия, а Джулиан Асандж е блокиран в посолството на Еквадор в Лондон.

С орден, само че без работа

Хората в Германия също демонстрират гражданска храброст, разкриват корупционни практики, разгласяват данни за укриване на налози. Но не биват възнаграждавани за своя цивилен кураж. Тъкмо в противен случай. Ето няколко образеца:

- водачът на ТИР Мирослав Щрекер осведоми полицията за пратка развалено месо и по този начин направи обществено притежание най-големия сходен скандал в Германия, беше почетен със златната значка за гражданска героизъм, само че в последна сметка беше уволнен;

- брокерката на скъпи бумаги Андреа Фукс също беше уволнена, тъй като отказала да взе участие в тъмните гешефти на някогашните си работодатели от банка DZ и води 20 каузи против тях;

- през 2002 година ревизорът Ервин Бикслер разгласява информация за систематичното разкрасяване на статистиките в бюрата по труда и беше подложен на последователен тормоз, разболя се и се пенсионира предварително, макар че тогавашният началник на федералната Служба по труда Бернард Ягода подаде оставка поради разкритията.

Тайни досиета за разобличителите

Данъчният консултант Рудолф Шменгер

Особено жестоко подходила данъчната администрация в провинция Хесен към четирима сполучливи данъчни инспектори. През 2001 година те не се оставили да бъдат " направлявани " от шефовете си, които целеустремено затруднявали работата им. Бившият данъчен контрольор Рудолф Шменгер и до през днешния ден се бори за това да бъде оправдан, а предишния декември той завоюва делото на втора инстанция. Носителят на интернационалната премия за разкритие от 2009 година описа за Дойче веле по какъв начин му били основали цяло скрито досие и провокирали дисциплинарно произвеждане против него. Той даже бил освидетелстван като психологично болен - посредством подставено експерт.

" Жалко, че вътрешните лица, които разкриват пред обществото незаконните практики, не получават никаква протекция от страната. Те биват дискредитирани, обругавани и нормално губят работата си ", споделя Шменгер.

Потулване вместо разобличаване

" Интересът на страната за запазване на служебната загадка от чиновниците, както и ползата на компаниите - надлежно на фирмената загадка в изискванията на жестоката конкуренция - постоянно ще опонират на интереса на гражданското общество за откриване на машинациите ", споделя председателката на мрежата " Whistleblower " Анегрет Фалтер за Дъждовни води. Затова тя не чака, че в бъдеще разобличителите ще получават съвършена протекция. В доста страни има особено законодателство за отбрана на информаторите, да вземем за пример в Съединени американски щати. Не обаче и в Германия.

Той се застъпва за информаторите-разобличители: Ханс-Кристиан Щрьобеле

Депутатът от фракцията на Зелените Ханс-Кристиан Щрьобеле споделя, че през 2014 година са внесли проектозакон за отбрана на информаторите от наказателно гонене. " Този проектозакон се отнася до хората от тайните служби, Бундесвера и други сходни държавни институции, които изнасят информации за нередности, които могат да доведат до закани, нарушение на главните човешки права и до закононарушения ", споделя Щрьобеле. Но до момента той не е събрал нужното болшинство в Бундестага.

В средата на април Европейският парламент гласоподава за обща правна отбрана на фирмената загадка. На въпрос дали може да бъде злоупотребено с този закон и той да бъде употребен против информаторите-разобличители, членът на Управителния съвет на " Репортери без граници " Матиас Шпилкамп сподели: " Най-малкото този закон дава сходна опция ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР