Често срещана ситуация е да отидете на интервю за работа

Често срещана ситуация е да отидете на интервю за работа ...

Какво да правите, ако кандидатствате за работа, но нямате отговор.Често срещана ситуация е да отидете на интервю за работа и само няколко след това компанията сякаш потъва „вдън земя”- нито обаждане, нито имейл. Като цяло, компаниите не са законово задължени да предоставят лоши новини на кандидатите, всичко е въпрос на добра воля и възпитание. Но когато за една позиция кандидатстват 200 души, много по-лесно е да комуникираш само с избрания за длъжността, от колкото с останалите 199 човека. Ето какво можете да направите.
Помолете за обратна връзка
Не изхождайте оттам, че някой е длъжен да ви уведоми защо не преминавате на по-горен етап в кандидатстването. Но ако оставите визитка, телефон или просто помолите искрено да ви се обадят, независимо от отговора, по-вероятно е да го направят.
Липсата на отговор не винаги означава отказ
Не прибързвайте с черните мисли и отчаянието. Ако кандидатствате за по-начална позиция, тип служител, избирането със сигурност ще трае повече време. В случай, че никой не ви е информирал кога да очаквате отговор, общоприетият срок е 2 седмици, но има и компании, които се обаждат след около месец.
Кандидатствайте чрез посредническа фирма
Фирмите за подбор на кадри са изключително популярни вече, независимо от коя страна на барикадата се намирате. Оставяйки автобиографията си там, можете да бъдете спокойни, че няма да си губите времето с безсмислени интервюта, а пък и винаги ще имате обратна връзка.

 

Редактор: Елица Христова

Източник: expert.bg