Често сме толкова заети с проучвания и анализи на конкурентите

...
Често сме толкова заети с проучвания и анализи на конкурентите
Коментари Харесай

Чиста психология

Често сме толкоз заети с изследвания и разбори на съперниците ни, че изцяло пропущаме да обърнем внимание на смисъла на логиката на психиката на потребителите ни. Както маркетолозите Ал Рийс и Джак Траут означават в своята книга „ 22 неизменими закона на маркетинга “, „ няма най-хубави артикули, тъй като в света на връзките има потребителски усещания и те са действителността, до момента в който всичко останало е заблуда “. Маркетингът е чиста логика на психиката – двама души могат да видят едно и също нещо и да си изградят друга позиция за него, според от личните си разбирания. Този феномен Рийс и Траут назовават „ закон на перцепцията “. Няколко образеца от практиката в това отношение преглежда Джошуа ван де Брейк за Medium.com.

Toyota се продава по-добре от Honda в личната им страна

В Япония, откъдето произлизат и двете марки, Toyota се продава два пъти по-добре. Дали повода е в качеството, цената, икономичността? Не напълно.

Ако в Япония споменете, че ще си купили Honda, то евентуално ще се пошегуват с историята на компанията, която първоначално е произвеждала единствено мотоциклети. В последна сметка, от кой желаете да си купите кола – от компания, обвързвана с мотоциклети, или от такава, обвързвана с коли? Така, въпреки че имат сходни механически характерности, Toyota продължава да превъзхожда Honda в продажбите.

„ Катастрофата “ на Audi

През 1985 година Audi е продала към 74 хиляди автомобила в Съединени американски щати, само че в 1991-ва броя се свива до 12 хиляди годишно, което е спад от над 80% в границите на едвам 6 години. Причината е смяната във усещанията на потребителите. През ноември 1986 година излиза наяве за „ несъзнателно ускоряване “ в колите на Audi. Този проблем не потвърждава нито един от тестванията на специалистите, само че по този начин или другояче репутацията на марката е била ударена. В слеващите години това е още по-силно изразено, едвам през 1994 година продажбите още веднъж се стабилизират.

Днес Audi продава над 200 хиляди транспортни средства на американския пазар след гладко възобновяване през годините.

„ Създайте нещо и ще дойдат “ е неточност

Накратко, единствено основаването на един артикул с великолепно качество не е задоволително, с цел да подсигурява триумфа му, сравняването с съперниците – също. Поднасянето на обстоятелствата пред евентуалните клиенти може да промени мнението им, само че не е това, което кара хората да се приспособяват към него, не всеки път печелят най-хубавите, а тези, които са признати като такива, тъй като най-после перцепцията е най-важна.

Оттук накъде?

За да ви възприемат като „ най-хубави “, би трябвало ясно да артикулирате изгодите от офертите, които оферирате на потребителите. Една компания, която ясно комуникира своята стойност, безспорно е печеливша в бизнеса. Когато евентуалните клиенти чуят обръщение, в което се припознават, гравитират към компанията, която го е разгласила.

Затова е значимо да познавате логиката на психиката на таргет аудиторията си, с цел да я накарате ясно да разбере, че вие сте решението на нейните проблеми.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР