Често си представяме, че древните хора са живели много по-различно

...
Често си представяме, че древните хора са живели много по-различно
Коментари Харесай

9 невероятни факта за живота на древните египтяни

Често си представяме, че античните хора са живели доста по-различно от нас. Археологията обаче ни кара да се замислим. Ето няколко любопитни обстоятелството за живота на античните египтяни, показани от Bright Side, цитира obekti.bg.

9. Извличали желязо от метеоритите.

Археолози са откриха стоманени мъниста в антична гробница. Тези мъниста били неповторими, тъй като египтяните почнали да добиват и топят желязо едвам 2000 години по-късно. Откъде тогава са получили тези мъниста? Отговорът е прикрит в един писмен знак, който значи „ желязо “ и може да се преведе като „ метал от небето “. Така учените стигат до извода, че това антично желязо е има галактически генезис.

8. Измислили са пастата за зъби.

Има няколко доказателства, че египтяните са произвеждали паста за зъби още от 5000 година прочие Хр. Те произвеждали прахуляк от разнообразни съставки (изгорени яйчени черупки и пемза). За страдание точната рецепта не е непокътната.

7. Използвали са антибиотици.

Въпреки че антибиотиците публично са открити през 20-и век, лекарите на античен Египет употребяват плесенял плосък самун, с цел да лекуват корозивните рани. И лекарството работело.

6. Създали са първата полиция.

Първата полиция в света е основана през интервала на Средното царство (години 2050-1800 г.пр.н.е.). Тя включвала най-верните воини и задгранични наемници. Египетската полиция била съпроводена от кучета и маймуни. Тя охранявала храмовете и градските площади, високопоставените египтяни и техните колесници. Полицаите не били доста по-различни от днешните (като изключим маймуните).

5. Произвеждали първата бира.

Вероятно сте чували, че служащите, които са построили пирамидите, получавали като отплата 4-5 литра бира дневно. Египтяните са едни от първите, които създават пенливата напитка.

4. Хирурзите правили комплицирани интервенции.

Древните египтяни имат детайлни медицински знания, които могат да бъдат съпоставени със актуалните практики. Учени, които са изследвали мумиите, са разкрили следи от някои много комплицирани интервенции: сърдечен байпас, трансплантация на органи и даже пластични интервенции. За страдание, тези познания са изгубени и не е прочут метода, по който са ги правили.

3. Вратите се заключвали.

Ключалки на вратите са употребявали както античните китайци, по този начин и античните египтяни. Египетските дървени брави имат елементарен, само че ефикасен механизъм.

2. Играли са боулинг.

В едно антично населено място край Кайро е открита игрална зала, датираща от 3200 г.пр.Хр., с издълбани алеи и топки с разнообразни размери и дупки за пръсти. Правилата евентуално са се различавали, само че играта е разпознаваема.

1. Лекували са очите си (с способ, от който ще ви настръхнат косите).

Инфекцията на очите била постоянно срещано заболяване измежду египтяните. Те употребяват разнообразни способи на лекуване: специфични бактерицидни бои за предотвратяване или медикаменти, направени от… човешки мозък.

Ето по какъв начин наподобява една от рецептите: „ Разделете човешки мозък на две елементи, смесете първата половина с мед и мажете върху окото вечер. Изсушете другата половина и нанасяйте заран “.

Източник: Bright Side
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР