Често си мислим, че знаем всичко за нашето поведение и

...
Често си мислим, че знаем всичко за нашето поведение и
Коментари Харесай

6 невероятни експеримента, които показват, че никой не познава себе си напълно

Често си мислим, че знаем всичко за нашето държание и може да предскажем реакцията си към нещо, което може да ни се случи. Напротив, следните опити демонстрират, че логиката на психиката е доста по-сложна, в сравнение с си мислим.

1. Способни сме на всичко

През 2000 година Марко Еваристи организира обществен опит благодарение на 10 кухненски робота, в които плуват златни рибки. Всеки участник в опита има правото да натисне бутона за включване на робота и да убие златната рибка. Един от участниците го прави един час след започването на опита. Изглежда природата от време на време ни кара да действамe по нечовечен способи без забележима причина.

2. Коригираме действителността съгласно личните ни упования

През 1993 година група учени от Охайо гримират няколко дами, тъй че да наподобяват като че ли имат белези. След като се видели в огледало, дамите били помолени да беседват с непознати. Малко по-късно учените споделили на дамите, че ще слагат предпазен крем на лицата им, а в действителност изтрили “белезите ”, без да уведомят участничките.

При следващата серия от срещи с непознати, доста от дамите декларирали, че били подложени на разнообразни форми на дискриминация. Те даже посочили думи и дейности, които сметнали за обидни.

Въпреки че нито една от участничките не е имала забележими дефекти по лицето (белезите към този момент били изтрити), дамите се почувствали дискриминирани, тъй като мислeли, че белезите по лицата им към момента стоят.

3. Забелязваме доста малко от това, което в реалност се случва

Смятате ли, че знаете какво се случва към вас? Може и да не сте толкоз наясно колкото си мислите, че сте. През 1998 откриватели от Харвардския и Щатския Кентски университет вършат опит със инцидентни минувачи, с цел да открият доколко хората виждат непосредствената среда към тях. По време на опита артист се доближава до пешеходеца и пита за посоките. Докато пешеходецът изяснява посоките, двама мъже, които придвижват голяма дървена врата, минават посред им, с което изцяло блокират гледката посред им за няколко секунди. През това време артистът е сменен с негов сътрудник - с друга височина, телосложение, друго облекло, прическа и глас. Половината от участниците в опита не виждат размяната.

Този опит е един от първите, който илюстрира феномен, наименуван " изменлива слепота ", който демонстрира какъв брой сме селективни, в това какво ще възприемаме образно във всеки един миг – излиза, че разчитаме на загатна и разпознаването на модела, повече в сравнение с подозираме.

4. Волята въздейства директно върху нашия триумф

Известен Снадфордски опит от късната 1960 подлага на тест деца в предучилищна възраст и тяхната дарба да устояват на изкушението за неотложно заплащане – той демонстрира някои мощни проникновения по отношение на волята и самодисциплината. В опита, четири годишни деца са оставени сами в стая с паница, в която има маршмелоу пред себе си. При което им е даден избор да го изядат на момента или да изчакат 15 минути, до момента в който откривателя се върне в стаята, когато за премия ще получат втори маршмелоу.

Повечето от децата избират да почакат, само че постоянно не се удържат и изяждат лакомството преди откривателя да се е завърнал. Децата, които съумяват да устоят 15-те минути, нормално употребяват тактики на самоограничение като – извръщане настрана или покриване на очите. Изводът от тяхното държание е забележителен: тези, които са били способни да отсрочат възнаграждението имат по-малка податливост към напълняване, пристрастяване към опиати или проблематично държание по време на пубертета и са по-успешни по-късно през живота си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР