Често шеговита подмятаме, че изпускането на газове си е човещинка.

...
Често шеговита подмятаме, че изпускането на газове си е човещинка.
Коментари Харесай

Изпускането на газове - полезно или вредно за здравето ни

Често шеговита подмятаме, че изпускането на газове си е човещинка. И това е по този начин, в случай че се случва понякога и в множеството случаи с причина - да вземем за пример че сме яли фасул. Но в някои случаи може да се окаже притеснително освен за нас и за близките, а и за здравословното ни положение.

Има два източника на газовете - единият е въздухът, който отива в храносмилателния тракт, когато ядем да вземем за пример. Както при бебетата това провокира колики, по този начин при възрастните - обособяване на газове. Но този вид са без аромат. А другите, които можем да помиришем, са отпадъчен биопродукт от ферментацията на храната в дебелото черво, която се прави от милиарди бактерии, живеещи в него. Газовете се получават, когато храната се придвижва в червото.

Според лекарите е обикновено човек дa отделя газове до 15 пъти дневно. Това даже е потребно, тъй като подкрепя произвеждането на някои витамини и късоверижни мастни киселини, които са значими за чревната флора и  лигавицата на дебелото черво. Колко постоянно ще се случва зависи от разнообразни фактори като действието на храносмилателния тракт, чревната микробиота и храната, която сме консумирали.

Въпреки че какъв брой постоянно ще ни се случва отделянето на газове не е толкоз значим знак за чревното здраве, въпреки всичко е добре да си обърнем внимание, в случай че е прекомерно постоянно. Може би диетата ни включва прекомерно много храни, които са източник на FODMAPs — ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. 

Това са късоверижни въглехидрати или захари, които при някои хора се всмукват мъчно и водят до стомашни проблеми. Храните с високо наличие на FODMAP включват някои зеленчуци, плодове, бобови, нишестета и млечни артикули като карфиол, чесън, ябълки, праскови, мляко, пшеница и царевичен сироп с високо наличие на фруктоза.

Червеното месо в по-големи количества също се оказва усложнение за храносмилателната система и постоянно се стига до ферментирането му в дебелото черво заради невъзможността да се обработи вярно. Същият проблем може да имаме и при постоянната консумация на храни с високо наличие на въглехидрати, предава CNN.

Важно е да не бавим визитата си гастроентеролог, в случай че изпускането на газове стане неконтролируемо и пречи на всекидневието ни. Притеснителен сигнал е и смяната в честотата и консистенцията на изпражненията, тъй като двата признака може да са признак на зараза, инфектиране или ензимни дефицити.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР