Често се случва, когато ни е студено, изплашим се или

...
Често се случва, когато ни е студено, изплашим се или
Коментари Харесай

Защо някои хора могат да контролират настръхването

Често се случва, когато ни е студено, изплашим се или чуем някоя вълнуваща ария, която ни припомня за нещо, с което сме надълбоко прочувствено свързани, по гърба ни да пропълзят тръпки, а косъмчетата по тялото ни да се изправят. Или казано с други думи - просто настръхваме, което е една изцяло неконтролируема от нас реакция.

Според някои изследвания обаче към един на всеки 1500 души има така наречен непринудено генерирана пилоерекция (Voluntarily Generated Piloerection или VGP) - с пособността умишлено да се поддава на настръхване. Явлението смущава и интригува неврофизиолозите, защото опровергава стандартното схващане за действието на безсъзнателната нервна система.

Косменият фоликул на бозайника се прилепва към кожата посредством мъничък мускул. Когато този мускул се свие, косъмът се изправя, кожата към него претърпява деформиране във формата на грапавина и ето го чудото на настръхването.
 Снимка 474825

За тези 1499 души настръхването е изцяло несъзнателно. Малкият мускул, наименуван аректор пили (arrector pili), е построен от гладки мускулни нишки. И като другите гладки мускули на тялото - тези, които се оправят с храносмилането, притока на кръв, дишането и така нататък - те се контролират неумишлено. Привързаните към тях нерви се намират в самостоятелната нервна система, частта от нервната система, отдадена на ръководството на телесните функционалности, които не би трябвало да контролирате умишлено, като пулс. разширение на зениците, настръхване и така нататък

При един от 1500 обаче самостоятелната нервна система реагира умишлено и този човек може да настръхва, когато реши. Но не приказваме за случаите, в които насочваме мисълта си към нещо, което ни кара да настръхнем, тъй като това не е непринудено генерирана пилоерекция.

VGP няма мисловен или когнитивен съставен елемент. С други думи, тези с непринудено генерирана пилоерекция се нуждаят само от мисълта, че би трябвало да настръхнат, а не за обстановките, които при естествени условия биха ги предиздвикали да го създадат, пишат от Mental Floss.
 Снимка 474824

Джеймс Хедърс, физиолог от Northeastern University в Бостън, взема решение да разбере какви черти на личността са постоянно срещани при хора с непринудено генерирана пилоерекция. Хедърс прави оценка 32 участници с VGP, употребявайки стандартизирани проби за персона. Той открива, че тези с непринудено генерирана пилоерекция имат извънредно " отворени " персони спрямо елементарния човек.

" Те наподобяват по-креативни. Обръщат повече внимание на себе си. Проследяват по-внимателно страстите си. Имат желание към нови неща ", безапелационен е ученият, пред който обаче към момента стоят доста неразбираеми въпроси, защото VGP на процедура не е вероятен развой, тъй като самостоятелната нервна система не работи по този метод.

" Това е повода, заради която се назовава самостоятелна - autonomos значи " без мисъл ", комплицирано заключва физиологът.
 Защо настръхваме
Защо настръхваме

И носи ли ни това някаква полза
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР