Често се обръщат към пластични хирурзи и дерматолозиЖеланието за перфектен

...
Често се обръщат към пластични хирурзи и дерматолозиЖеланието за перфектен
Коментари Харесай

Дисморфофобията – болестта на огледалото

Често се обръщат към пластични хирурзи и кожни лекари


Желанието за съвършен външен тип кара от ден на ден хора да се подлагат на пластични интервенции, с цел да “изгладят ” несъвършенствата по себе си. Много са образците по света на дами и мъже с интервенции в опит да наподобяват на куклите Барби и Кен, както и на други свои идоли.
 19-годишната Сахар Табар от Иран се е подложила на 50 пластични интервенции в опит да замязя на Анджелина Джоли. 19-годишната Сахар Табар от Иран се е подложила на 50 пластични интервенции в опит да замязя на Анджелина Джоли.
Последният фрапантен случай е на иранка, подложила се на пластични интервенции, с цел да наподобява на Анджелина Джоли. Въпреки че тя отхвърля многото на брой корекции по себе си и твърди, че дължи необичайния си външен тип най-вече на фотошоп и грим, фотосите й провокираха отзив в обществените мрежи и повдигнаха въпроса на какво са способни хората, с цел да реализиран съвършена хубост.

Прекалената вманиаченост в метода, по който изглеждаме, и концепцията, че имаме недостатъци, е допустимо да се окажат признаци за психологично заболяване, познато като “дисморфофобия ” или “телесно дисморфично разстройство ”. В публикация в CogniFit клиничният психолог Александра Салазар разказва положението като несъразмерна угриженост и вманиаченост в незначителни или мислени недостатъци във външния тип, които нормално близките не виждат.

Хората, страдащи от дисморфофобия, живеят с непрекъснати натрапливи мисли – виждат недостатъци в тялото си, диспропорции и деформации. Възприемат физическите си дефекти като неоспорима истина. Дори в случай че близките ги убеждават в противното, не имат вяра и считат, че биват заблуждавани и лъгани. Главните терзания на хората, страдащи от дисморфофобия, са свързани с кожни недостатъци (бръчки, белези, акне), размера и формата на носа, телесно тегло. Някои от тях се тревожат също и от асиметрия в избрани елементи на тялото. Характерно за тези хора е честото навестяване на пластични хирурзи и кожни лекари за възстановяване на външния тип.
 Пластичният хирург доктор Николай Георгиев Пластичният хирург доктор Николай Георгиев
“Няма еластичен хирург, който да е с над 10-годишен трудов стаж и да не се е сблъсквал с пациенти, за които външният тип е фикс концепция, въпросът е не дали сходен проблем съществува или не, а по какъв начин може да бъде решен – изясни пред “Труд ” пластичният хирург доктор Николай Георгиев – Ако имаш морал, казваш на пациента до каква степен корекциите са добре за неговото здраве и го съветваш да завърши с тях. ”

Той разяснява случая с иранската Анджелина Джоли: “Това е нещо доста ужасно и потресаващо, би трябвало да бъде казано на дамите, които желаят сходна смяна, че връщане обратно няма ”. По думите на хирурга в България сходни образци към този момент няма. “Членовете на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия споделяме сносно по сред си и вероятността да се получи такова нещо измежду хирурзите, членуващи в нея, е на практика нулева ”, увери доктор Георгиев.

По думите му има един водещ въпрос, по който може да се реши дали е налице проблем – в случай че пациентът прекарва над един час дневно пред огледалото. “В случай, че виждам проблем, съм податлив по-скоро да оказа помощ на пациента с диалог, а не с интервенция ”, разяснява хирургът.

В последно време има наклонност към увеличение броя на хората, които употребяват пластична хирургия у нас. “Все повече положителният външен тип е водещ, като стартираме от правенето на договорка и приключим с това по какъв начин се усещаме, вървешком по улицата. Всеки би предпочел да прави бизнес с добре изглеждащ приветлив мъж или жена отсреща си и от ден на ден положителният външен тип отваря нови благоприятни условия в живота ни ”, споделя доктор Николай Георгиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР