Често се казва, че Китай е рядка област на консенус

...
Често се казва, че Китай е рядка област на консенус
Коментари Харесай

САЩ преосмислят стратегията си за справяне с китайската икономика

Често се споделя, че Китай е рядка област на консенус в американската политика. Почти всички са съгласни, че нешо би трябвало да се направи, с цел да се противодейства на възхода му. Но тази външна демонстрация на единение прикрива разделения и даже комплициране за това какво тъкмо би трябвало да се направи, най-много в икономическата сфера. Дали крайната цел е да се отвори китайският пазар за американски бизнеси, или да се пресечен комерсиалните връзки с Китай?

За администрацията на Джо Байдън тези несъгласия даоведоха до продължителни разисквания - дотолкоз, че някои критици я упрекват в парализа. Привидно безкрайният спор дали да се отстранен митата за Китай е последният образец за колебливост. Въпреки това постепенно методът на Байдън към китайската стопанска система се оформя. Следващите седмици може да дефинират дали тя ще е решителна и поредна тактика, или неразбория от несъгласия.
Промяна
Наративът е задоволително явен. В тирада през май държавният секретар Антъни Блинкен сведе политиката на Байдън за Китай до три думи: " инвестирай, съгласувай, конкурирай ". Тоест Съединени американски щати би трябвало да влагат в личните си сили; да се съгласува повече със своите съюзници; и да се опълчи на Китай, когато е належащо. Ако оставим настрани увъртанията, това в действителност са положителни категории за схващане на метода, по който администрацията на Байдън се пробва да се оправи с китайската стопанска система.
Реклама
Да стартираме с конкуренцията. Тя заема централна роля при Доналд Тръмп, който поведе Съединени американски щати от продължителното предпочитание да " се състезава " с Китай към по-изострено съревнование с него. Към момента, когато напусна офиса, междинните американски мита за китайски артикули се бяха покачили от към 3% до близо 20%, демонстрират изчисленията на Чад Баун от Peterson Institute for International Economics. Непосредственият въпрос за Байдън е какво да прави с това наследство.

Заради високата инфлация Байдън желае да понижи ценовия напън. Премахването на митата за Китай - които на процедура съставляват налог върху потребителите - на доктрина би помогнало. На процедура това може да има доста дребен принос. Едно изследване на Peterson Institute демонстрира, че премахването на митата ще намали годишната инфлация, която сега надмина 8%, със единствено 0.3 процентни пункта. От една страна, всяко малко понижаване е от голяма важност. От друга, Байдън не желае да направи нещо, което ще бъде показано от републиканците, а може би и от самият Китай, като капитулация.

Дори в личната му администрация мнозина одобряват, че митата са скъпо въздействие. Най-вероятният резултат ще са минимални промени. Първите мита на Тръмп бяха ориентирани против артикули като да вземем за пример полупроводници. Но по-късно те засегнаха артикули като обувки, нанасяйки по-пряка щета на потребителите. Следователно премахването на митата върху някои потребителски артикули наподобява като елементарно решение. Отвъд това опозицията против намаляването се изостря. " По отношение на цените за високотехнологични артикули или промишлени първични материали администрацията на Байдън може да желае да ги усили доста, като в същото време отстрани други. Тя би трябвало да дефинира кои от тях работят и кои не ", споделя Клет Уилемс, деец от комерсиалния екип на Тръмп. Ястребите приветстват обстоятелството, че Съединени американски щати понижиха вноса от Китай спрямо началото на комерсиалната война.

Администрацията на Байдън също е обсъждала дали да стартира нова инспекция на икономическото държание на Китай. Голямото следствие на Тръмп, извършено според раздел 301 от американското комерсиално право (използва се за справяне с проблеми, които не могат да бъдат решени в границите на СТО), беше фокусирано върху китайския " насилствен трансфер на технологии ". Мнозина в администрацията на Байдън считат това за неправилната диагноза. Инстинският проблем е по-широкият държавен капитализъм в Китай.
Реклама Нова инспекция на китайските дотации
Ново следствие по раздел 301 би могло да сложи китайските индустриални проекти и дотации на напред във времето в икономическите недоволства на Съединени американски щати. От интелектуална позиция това би било привлекателно. " По-голямото предизвикателство ще бъде дали администрацията е подготвена да направи това, което споделя 301. Готова ли е да наложи обилни нови наказания на Китай ", споделя Скот Кенеди от мозъчния концерн във Вашингтон Centre for Strategic and International Studies. Забавянето на Белия дом в оповестяването на ново следствие по раздел 301, макар че месеци наред се говореше за него, разкрива неговата колебливост.
Политика на Байдън за Китай - инвестирай, съгласувай, конкурирай
Друга част от съревнованието на Съединени американски щати с Китай са икономическите наказания против компании. Администрацията на Тръмп проправи пътя, поставяйки китайските индустриални първенци от Huawei, колос в телекомуникациите, до DJI, производител на дронове, в държавния " черен лист ", като по този метод попречи на американските компании да им продават всевъзможни артикули без позволение. До края на своя мандат обаче неговите способи ставаха все по-хаотични, като израз на това беше несполучливото гледище китайският притежател на извънредно известното приложение TikTok да отдели американския си бизнес.

Екипът на Байдън постави старания да сложи глобите на по-стабилна правна основа, като в същото време ги направи по-целенасочени. По-голямата част от черните описи с компании на Тръмп към момента са в действие. Байдън добави към тях, в това число забрани американските вложения в редица китайски софтуерни компании за наблюдаване. Също по този начин се обмислят нови правила за блокиране на достъпа на задгранични съперници до персоналните данни на американци, което може да засегне и TikTok. Като цяло, методът на Байдън не наподобява толкоз на оттегляне от битката на Тръмп с Китай, колкото на нейното професионализиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР