Често родителите на деца със синдром на Даун чуват съвети

...
Често родителите на деца със синдром на Даун чуват съвети
Коментари Харесай

Танцът на слънчевите деца: Скритите таланти на децата със синдром на Даун

Често родителите на деца със синдром на Даун чуват препоръки да се откажат от тях, тъй като няма вяра за развиването им в България. Но съществува и един дребен свят в покрайнините на София, където слънчевите деца творят и спортуват на воля. Съвместният план е на Съюза на артистите в България и Федерацията за адаптивна Физическа интензивност.

„ Поканиха ни при започване на годината да се включим в плана. В началото малко се притеснявах тъкмо какъв тип танци ще можем да създадем с децата и се оказа, че те са в действителност страхотни, които могат толкоз доста неща и толкоз доста да способстват със своето лично творчество в процеса. Ние сътворяваме един театър, който е освен нещо, което ние като хореографи сме показали, а и нещо което те самите са като създатели и е значимо всеки един от тях да дава импулса за друга част “, изясни хореографът Коста Каракашян.

Коста Каракашян Снимка: bTV

„ В момента, в който минаха няколко тренировки, видях по какъв начин децата ни се доверяват и всеки стартира да демонстрира себе си посредством танца и показва себе си, това се оказа едно ентусиазъм за нас и работата с тях е доста вдъхновяващо “, добави хореографът Искра Даскалова.

Искра Даскалова Снимка: bTV

Габи, Ивана, Цвети, Виктор и прегръдките, които подаряват дружно с всички техни другари са познати като " децата на Слав ". Големите им спортни триумфи под управлението на Слав Петков и всички треньори от Федерацията за адаптивна Физическа интензивност ги водят до всяко международно кътче.

Танцът на слънчевите деца: Скритите гении на децата със синдром на Даун Снимка: bTV

И до момента в който една част от тях се борят за златото на международната купа за Деца със Синдром на Даун в Аржентина, другите с неспокойствие чакат да изразят себе си посредством танца.

Танцът на слънчевите деца: Скритите гении на децата със синдром на Даун Снимка: bTV

Съюзът на артистите по доста забавен метод се включи в този развой. Децата със Синдром на Даун тук са нашата фокус група. Ние обичаме да участваме в техните начинания, да ги срещаме с всички сътрудници, създатели и артисти “, изясни Илко Ганев, театровед и член на „ Съюза на артистите в България “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР