Често пишем за мода, красиви жени, тоалети и прически. Преди

...
Често пишем за мода, красиви жени, тоалети и прически. Преди
Коментари Харесай

Как са изглеждали жените в София преди близо 100 години

Често пишем за мода, красиви дами, тоалети и прически.

Преди време ви показахме в няколко поредици кои са били най-модерните облекла, дами и прически преди близо 30-40 години.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК СА съдебна експертиза ОБЛИЧАЛИ ЖЕНИТЕ В СОФИЯ В НАЧАЛОТО И СРЕДАТА НА XX В.

Сега взехме решение да отправим взор към нещо сходно, само че този път в родната България и по-специално - столицата София.

Връщаме лентата обратно с съвсем 100 години, с цел да разгледаме по какъв начин са изглеждали столичните дами първоначално и средата на XX в.

Безспорно е, че след Освобождението освен улиците на българските градове стартират да се трансформират с бързи темпове, само че и модата.

Прическата, която е била съвременна в годината ти на раждане

Дрехите, които са били на мода в годината ти на раждане

Във видеото горе вижте по какъв начин се промени българката в последните 100 години.

Европейските трендове в обличането, а и обзавеждането на дома, бързо навлизат измежду българите в младата монархия. (Вижте фотосите в галерията от началото и средата на XX в., които са ни общително предоставени от Стара София)

Русе е един от водещите градове, в които стартират да се шият дрехи. Във Велико Търново пък Параскева Илиева, родена през 1889 година в старопрестолния град, в следствие се прочува като една от най-изтъкнатите и положителни български дизайнерки.

Завършва стопанското учебно заведение "Мария Попова " в Търново. Там положителните преподаватели я научават да създава кройки, да прави ръчни, специфични и машинни шевове, да създава сложните рязани бродерии.

През 1908 година се дами за Ганчо Илиев - фамозен търновски обущар, притежател на известното ателие "Червен ботуш ".

Нейните тоалети стават известни освен в родния град, само че и в останалите краища на страната, в това число в София, където друга млада и надарена жена стартира да пробива своя път в света на модата.

Как се е трансформирала българката през годините (видео)

Пъша Илиева, както още я назовават в Търново, контактува професионално с най-реномираната софийска фешън дизайнерка Пелагия Видинска - авторка на дрехи за висшето женско общество в столицата през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век.

Пелагия - българската Коко Шанел на столичните кокони

Видинска е родена през 1896 година.

Завършва е гимназия в Солун и е говорила два непознати езика - френски и немски.

Баща й Тодор Кръстев е фелдфебел (старшина) в Пловдив. Известно време бил с полка си във Видин и стартират да му викат Видинлията, а по-късно Видински.

Пелагия Видинска е от ранна възраст заинтересувана от модата.

Нейната кариера се развива в интервала сред двете международни войни.

Женските облекла, които мъжете ненавиждат

Сбъдва фантазията си и отваря първите си ателиета на разнообразни места в София. Най-известното ателие е на красивата ул. Леге, където имало даже дребен подиум.

Дрехите й са толкоз харесвани, че през 20-те и 30-те години тя основава сбирка за царското семейство, в която тя вкарва претекстове от националните носии.

Дълги години Пелагия прави тоалетите на самата кралица Йоана. Не една или две са дамите, в това число и отвън София, които си поръчват тоалетите от ателието на Видинска.

Въпреки мощното европейско въздействие, по новите и съвременни за времето си столични улици и булеварди, към момента през 20-те и 30-те години са забелязвани и дами, които са предпочитали да носят обичайни носии. Може да видите и такива фотоси в галерията.

Пелагия шие и тоалетите на първата мис България - Люба Йоцова, определена през 1929 година

Цветно и ретро за положително въодушевление

Благодарение на упоритата си работа Пелагия печели справедливо прозвището "българската Коко Шанел ".

След политическите промени в България на 9 септември 1944 година Пелагия става основен занаятчия на шивашкото ателие на Народния спектакъл.

Любопитната история на гранддамата на българската литература

Модната промишленост се развива бързо, а дамите взимат концепциите си за нови рокли от едни от първите фешън български списания, отдадени за дамската публика като: "Мода и домакинство ", "Мода ", "Моден крояч ", "Моден вестник ", "Моден вестник за обувки " и несъмнено "Вестник за дамата ".



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР