Често пъти след подмяната на старата дървена дограма с нова

...
Често пъти след подмяната на старата дървена дограма с нова
Коментари Харесай

Пак досаден конденз - добре, че разбрах как да се отърва от него преди зимата

Често пъти след подмяната на остарялата дървена дограма с нова ПВЦ, се появява досадният конденз, поради който клиентите хвърлят обвинявания против производителите на " некачествена " дограма. Някой даже стигат до неверното умозаключение, че " конденз не прави единствено дървена дограма ". Истината обаче е напълно друга.
Необходими са две неща, с цел да се образува конденз - студена повърхнина и мокър въздух. Влажността на въздуха в едно помещение се усилва от всичко, отделящо водни пари - при готвене, пране, от цветята, хората в помещението и други. Когато влажният въздух доближи до студените повърхности, като рамките на прозореца, техните стъкла или външните стени, влагата, намираща се в него кондензира по тях.
Старите дограми нямат положително уплътнение, което води до нежелано непрекъснато проветряване и влажният въздух излиза от помещението, само че с него дружно си отпътува и по този начин мечтаната топлота. Когато се подмени дограмата с нова, помещението се " запечатва " и водните пари няма по какъв начин да го изоставен. Това води до повишение на влажността на въздуха и по този начин се появява конденз там, където повърхностите са най-студени, най-вече - стъклопакетите и стените. При новото строителство се следи нараснала мокрота на въздуха поради изпарението на влагата, акумулирана в някои строителни материали.
За решение на казуса с конденза би трябвало да премахнете факторите, които водят до появяването му - студените повърхности и високата мокрота на въздуха. Как става това?
- Редовно проветрявайте пространствата за по 5 - 10 минути. Правете това няколко пъти на ден или постоянно, когато имате опция. Освен, че ще понижи влажността, проветряването ще освежи въздуха. Не би трябвало да се притеснявате за загубата на топлота - акумулираната топлота във въздуха е в пъти по-малка от тази, акумулирана в мебелите, стените и предметите. Проветрявайте при необятно отворен прозорец и се пробвайте да създавате течение за малко време. Така ще постигнете огромен резултат, а температурата доста бързо ще се възвърне до мечтаната стойност.
- Не проветрявайте мокрите пространства, като отваряте вратите им /банята например/. Използвайте най-вече вентилатори, които са инсталирани на вентилационната шахта.
- Не сушете мокри облекла в пространствата.
- Когато готвите, наложително използвайте абсорбатор, който води миризмите и парите на открито.
- Изнесете цветята от стаите с конденз.
Използвайте термокерамични бои
Те съдържат кухи и микроскопични керамични сфери, през които не минава топлота. Голямото преимущество на тези бои е, че могат да се оправят с конденза без да е нужно непрекъснат режим на отопление. Вътрешното боядисване с термокерамични бои покачва доста температурата на повърхността на стената.
Топлоизолация
В случай, че външните ви стени нямат добра изолираност, по тях ще стартира образуването на конденз. За това е най-добре вътрешната термокерамична багра да я комбинирате с външна изолираност. Това може да се окаже по-сериозен разход, само че сигурно ще спестите в дълготраен проект от намаляването на разноските по отоплението. Външната изолираност ще увеличи температурата на стените, а с това ще отстрани конденза. Така ще повишите и комфорта в помещението.
 Как да се справите със запотените прозорци през зимата Как да се справите със запотените прозорци през зимата
С рухването на температурите на открито, доста хора стартират да се оплакват от запотени прозорци заран и прекомерно мокър въздух. Важно е да зн...
Режим на отопление
Ако вършиме това едва по няколко часа на ден, рискувате за поява на конденз, даже да имате в наличност добра външна изолираност. Краткото време, което употребявате да отоплявате, надали ще бъде задоволително за стопляне на стените... В случая биха ви оказват помощ термокерамичните бои, които към този момент разгледахме.
Разположение на отоплителните уреди
Най-добре е да бъдат ситуирани на външната стена тъкмо под прозорците. По този метод ще ги затоплят, което ще понижи вероятността да се появи конденз. Като минус може да се отбележат  увеличение на топлозагубата през стената и мястото, което не всеки път може да бъде комфортно за монтаж на отоплителния апарат.
Позиционирането им на външната стена под прозорците затопля последните и надлежно понижава вероятността за конденз. Недостатъците са увеличените топлозагуби през стената и това, че мястото не всеки път е комфортно за монтажа им. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР