Често пъти се въртим в леглото и и сякаш не

...
Често пъти се въртим в леглото и и сякаш не
Коментари Харесай

Одеялото и защо не можем да спим без него, дори и когато е горещо

Често пъти се въртим в леглото и и като че ли не можем да си намерим място, до момента в който не се завием с одеялото си. Случва ни се да го търсим даже и в горещи нощи, в които несъмнено нямаме потребност от спомагателна топлота. Сякаш завивката ни има някаква магическа мощ и когато се покрием с нея, спим доста по-добре. От Bright Side откриват, че има няколко аргументи, заради които сме по този начин привързани към одеялото си.

Регулира телесната ни температура

Хората сме топлокръвни същества, което значи, че тялото ни ловко контролира телесната температура, като ни основава нужния комфорт, с цел да се усещаме добре. Когато спим надълбоко обаче, целият този надзор на топлината отслабва.

Точно в тези моменти търсим спомагателен метод да се сгреем с нещо на разположение към нас. Тук на помощ идва обичаното ни одеяло, което оказва помощ на тялото ни да контролира и поддържа подобаващата температура.

По-ниски равнища на стрес и тревога

Серотонинът е химикал, който играе значима роля за това да ни прави по-щастливи и по-спокойни. Когато сме уплашени и разтревожени, се оказва, че ни е доста мъчно да заспим.

Когато обаче се покрием със покривка, спомагаме за освобождението на по-голямо количество серотонин, защото одеялото ни ни кара да се усещаме в сигурност. Това ни прави по-спокойни, оказва помощ ни да изгоним отрицателните мисли и да спим като бебе.

Помага ни да заспим

Одеялата основават прелестен микроклимат, при който температурата съвсем се трансформира. Кожата ни се загрява, като в същото време близките фактори, които охлаждат тялото ни, не ни въздействат толкоз мощно. И по този начин заспиваме по-бързо, като в същото време имаме по-добър и по-дълбок сън.

Съществена част от рутината ни преди лягане

Хората обичаме да робуваме на навиците си, което изяснява и за какво виновност се нуждаем от топлата си покривка, даже и когато е топло и на процедура нямаме потребност от нея.

Тъй като използваме одеяла през целия си живот, използването им се е трансформирала в част от рутината ни, с която сме привикнали. И по този начин, когато си лягаме, ние по табиет се завиваме с одеяло си, а тялото ни получава сигнал, че е време да спим.

Чувстваме се предпазени и в сигурност

Одеялата ни карат да се усещаме предпазени и в сигурност още откогато бяхме деца. Да не забравяме, че в детството един от най-големите ни страхове беше тъмнината. Тогава на помощ ни идваше точно обичаната покривка, тъй като сега, в който се завиехме през глава, страхът от тъмнината като че ли изчезваше.

Одеялото беше нашето вълшебно средство, което ни помагаше да се борим със страха, като в същото време ни караше да се усещаме предпазени. Това чувство за сигурност остава и до ден сегашен, когато въпреки и пораснали, продължаваме да се радваме на онази остаряла, само че позната сигурност, която ни дава мекичката и комфортна покривка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР