Често пъти се въртим в леглото и и сякаш не

...
Често пъти се въртим в леглото и и сякаш не
Коментари Харесай

Защо не можем да спим без завивка, дори и когато е горещо

Често пъти се въртим в леглото и и като че ли не можем да си намерим място, до момента в който не се завием с одеялото си. Случва ни се да го търсим даже и в горещи нощи, в които несъмнено нямаме потребност от спомагателна топлота. Сякаш завивката ни има някаква магическа мощ и когато се покрием с нея, спим доста по-добре. От Bright Side откриват, че има няколко аргументи, заради които сме по този начин привързани към одеялото си.
 Сънят, недоспиването и какво се случва с тялото ни, когато не спим задоволително
Какво се случва с тялото, когато не спим задоволително

Нищо хубаво, сигурно

Регулира телесната ни температура

Хората сме топлокръвни същества, което значи, че тялото ни ловко контролира телесната температура, като ни основава нужния комфорт, с цел да се усещаме добре. Когато спим надълбоко обаче, целият този надзор на топлината отслабва.
 Снимка 480309

Точно в тези моменти търсим спомагателен метод да се сгреем с нещо на разположение към нас. Тук на помощ идва обичаното ни одеяло, което оказва помощ на тялото ни да контролира и поддържа подобаващата температура.

По-ниски равнища на стрес и тревога

Серотонинът е химикал, който играе значима роля за това да ни прави по-щастливи и по-спокойни. Когато сме уплашени и разтревожени, се оказва, че ни е доста мъчно да заспим.
 Снимка 480312

Когато обаче се покрием със покривка, спомагаме за освобождението на по-голямо количество серотонин, защото одеялото ни ни кара да се усещаме в сигурност. Това ни прави по-спокойни, оказва помощ ни да изгоним отрицателните мисли и да спим като бебе.

Помага ни да заспим
 Снимка 480311

Одеялата основават прелестен микроклимат, при който температурата съвсем се трансформира. Кожата ни се загрява, като в същото време близките фактори, които охлаждат тялото ни, не ни въздействат толкоз мощно. И по този начин заспиваме по-бързо, като в същото време имаме по-добър и по-дълбок сън.

Съществена част от рутината ни преди лягане

Хората обичаме да робуваме на навиците си, което изяснява и за какво виновност се нуждаем от топлата си покривка, даже и когато е топло и на процедура нямаме потребност от нея.
 Снимка 474553

Тъй като използваме одеяла през целия си живот, използването им се е трансформирала в част от рутината ни, с която сме привикнали. И по този начин, когато си лягаме, ние по табиет се завиваме с одеяло си, а тялото ни получава сигнал, че е време да спим.

Чувстваме се предпазени и в сигурност

Одеялата ни карат да се усещаме предпазени и в сигурност още откогато бяхме деца. Да не забравяме, че в детството един от най-големите ни страхове беше тъмнината. Тогава на помощ ни идваше точно обичаната покривка, тъй като сега, в който се завиехме през глава, страхът от тъмнината като че ли изчезваше.
 Снимка 480308

Одеялото беше нашето вълшебно средство, което ни помагаше да се борим със страха, като в същото време ни караше да се усещаме предпазени. Това чувство за сигурност остава и до ден сегашен, когато въпреки и пораснали, продължаваме да се радваме на онази остаряла, само че позната сигурност, която ни дава мекичката и комфортна покривка.
 Сънят, дългите часове спане и какви са вредите за тялото и мозъка ни
Защо не би трябвало да прекаляваме със съня

Много хубаво не е на хубаво
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР