Често пъти ми се налага да обяснявам, че здравословното хранене

...
Често пъти ми се налага да обяснявам, че здравословното хранене
Коментари Харесай

Безмесно предизвикателство и кюфтенца от леща със сос от кашу

Често пъти ми се постанова да изяснявам, че здравословното хранене не изключва по принцип потреблението на месо. Има обаче няколко правила, които феновете на месото е добре да съблюдават: - Не яжте месо всеки ден и при всяко хранене; - Подбирайте чисто месо от животни, които не са третирани с хормони и антибиотици;- Избягвайте салами, консерви и субпродукти, в чиито съставки и генезис не сте уверени.
 За доста хора тези простички правила звучат като предизвикателство, тъй като изискват смяна в метода на обмисляне, извършване на покупки и готвене. В същото време това е опция да откриете част от голямото многообразие от ястия, усети и аромати, които предлага безмесната кухня.
 Ако сте подготвени да се впуснете в сходно безмесно предизвикателство или в случай че сега постите, можете да пробвате тези сочни и апетитни кюфтенца от леща, поднесени със сос от сурово кашу. Сосът от кашу наподобява на майонезен сос, само че като се изключи че е по-лек и по-вкусен, ви икономисва ненужните калории, мазнини и консерванти от майонезата. Необходимите артикули:
 За кюфтенцата: 1 чаша (250 мл) почистена кафява леща
2 чаши почистени и нарязани гъби (напр. печурки)
1 филиз праз лук
½ чаша сурови слънчогледови семки
½ чаша обезкостени маслини
1 с.л. розмарин
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. дижонска горчица
2-3 стръка целина или магданоз 
Лещата се сварява и се оцежда от водата. В бездънен тиган се загрява 1 с.л. гхи или кокосово масло и лукът се сотира за 2-3 минути. Добавят се гъбите, солта и розмарина и всичко се задушава за още 5-6 минути.

Слънчогледът се изсипва в купата на кухненския робот и се смила на трохи. Добавят се лещата и лучено-гъбената примес, останалите подправки и целината. Всичко се пасира до еднородона примес. От готовата примес се оформят кюфтенца, сплескват се леко, притискат се добре в краищата и се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се 15-20 минути на 180 градуса.

За соса: ½ чаша сурово кашу
½ чаша вода
1 ч.л. горчица
1 ч.л. мед
½ връзка магданоз
2 с.л. зехтин
2 с.л. лимонен сок
щипка сол 
Всички артикули се изсипват в блендер и се блендират до хомогенна примес. Сосът може да се съхранява в компактно затворен буркан в ледник до 2-3 дни.

За създателя:
Магдалена е хранителен терапевт. Работи най-вече с дами – бъдещи майки, дами с фертилни проблеми, със болести на репродуктивната система или просто с дами, които желаят да се хранят по-добре и да покачат качествотo си на живот. Научете повече на .
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР