Често наричат ОК най-великата дума (макар всъщност да е съкращение).

...
Често наричат ОК най-великата дума (макар всъщност да е съкращение).
Коментари Харесай

На тази дата: За пръв път е използван изразът ОК

Често назовават ОК най-великата дума (макар в действителност да е съкращение). Тя е измежду най-използваните, тя " най-американската ", най-универсалната и то - надалеч преди ерата на технологиите и преди устрема за модернизация на изрече в чатове и туитове. Но в действителност методът, по който тя се пръква (това е точната дума), е доста подобен с този повтарящ се във всеки език претекст на опростяване.

Историята на ОК

ОК е употребен за пръв път на 23 март в утринното издание на " Бостън морнинг пост " през далечната 1839 година В къса смешка се оповестява за активността на организация, която се е оповестила срещу използването на звънци на масата за извикване на обслужващ личен състав. В един откъс се появява фразата " o.k.—all correct ", от където се схваща, че OK стои за all correct (съвсем вярно). Грешката е нарочна, защото по това време (както в този момент впрочем) се вижда допускане на умишлени неточности в писмената тирада за повече нюанс и реализиране на неимоверност в смисъла, сатирично наблягане.

Съкращението обаче става национално притежание през 1940 година с президентските избори. ОК е редуциране от прякора на претендента на Демократическата партия Мартин ван Бурен - Old Kinderhook (бил родом от град Киндерхок). Опонентът му стартира да го употребява присмехулно, само че екипът на ван Бурен бързо обръща съкращението в негова изгода, като го свързва с употребената от " Бостън пост " фраза o.k. - тъкмо в смисъла на положително, градивно и правдиво. И това да способства за позитивен имидж на ван Бурен.



Произходът на ОК обаче е толкоз пропуснат и запилян в най-различни теории, стигащи даже до Древна Елада, че никой към този момент не си спомня, а и не се интересува от кое място идва тя. Важното е, че тя стои в най-активния ни речник за цяла гама страсти, кодове за другарство и блян към съгласие. Заедно с жеста, който му принадлежи, ОК е една от най-разпознаваемите изрази в целия свят и на всички места по света ОК значи едно и също - " добре, склонен съм, по този начин е "

" ОК ли си? "



От последните години, в които впрегнахме интензивно ОК и в онлайн общуването, наред с изречения като LOL, OMG, LMAO, WTF, пристигна една самодейност, която цели да вложи малко повече душа и смисъл в обезличилото се ОК. Всички можем да участваме с въпроса " Добре ли си? " (R U OK?) Инициативата идва от Австралия от 2000 година и даже си има собствен ден - всеки втори четвъртък от септември. Идеята е да се подчертава на психологичното здраве и с простичкия въпрос да водим по-смислени диалози между тях, които да демонстрират същинска угриженост и съпричастие.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР