Често ли ви се случва да пренебрегвате собствената си работа

...
Често ли ви се случва да пренебрегвате собствената си работа
Коментари Харесай

Този лош навик да угаждаме на другите

Често ли ви се случва да пренебрегвате личната си работа и отговорности в името на това да помогнете на някой, който е ви е потърсил за помощ? Казвате ли „ да “ на задания, които по никакъв метод не способстват за постигането на вашите цели, само че ви оказват помощ да спечелите утвърждението на сътрудник, който не се свени да се възползва от вашата доверчивост и да ви натовари с персоналните си отговорности? Макар че този вид държание може бързо да ви завоюва благосклонностите на останалите, той може да бъде извънредно нездравословен за кариерата ви в дълготраен проект.

Клиничният психолог Ерика Мартинес споделя, че корените на това държание се крият в детството.

„ Децата имат вроденото предпочитание да угаждат на хората, които се грижат за тях, защото това им подсигурява, че техните нужди(а от там и оцеляването им) ще бъдат задоволени. “, разяснява Мартинес.

Още като деца ние какво би трябвало да вършим и споделяме, с цел да задоволяваме желанията на нашите родители. Макар че с времето някои хора се отървават от този табиет и на пръв взор въобще не се интересуват от мнението на другите, то при други този метод на държание продължава през съвсем целия им цели им живот.

„ Стараейки се да удовлетворите потребностите на другите, вие не успявате да дадете приоритет на личните си стремежи и упоритости, на нещата, които са значими за вас “, споделя Мартинес.

Резултатът от това е, че все по-често ще изпускате крайните периоди в работата, непрекъснато ще се чувствате изтощени и претрупани от множеството отговорности, които поемате, и ще навредите на вашето самочувствие и увереността си в личните ви благоприятни условия.

Това са четири тактики, които ще ви оказват помощ да се преборите с желанието да получавате непознато утвърждение:

1. Опознайте себе си по-добре

Идентифицирайте случаите, в които се поддавате на непознатите претенции и стремежи за сметка на личните си отговорности и задания и потърсете общото сред тях. Има ли избрани условия и условия или съответни хора, които ви карат да бъдете по-склонни да пренебрегнете персоналните си потребности? Разпознаването на аргументите, които са в основата на вашето държание, е първата стъпка към неутрализирането на този табиет.

2. Упражнявайте се да казвате „ не “

Хората, които жадуват за утвърждение от останалите, нормално имат сериозен проблем с изричането на думата „ не “. Те се опасяват, че когато отхвърлят на другите може да изгубят техните симпатии и даже другарството им, което изцяло ги сковава и ги кара да гледат на думичката „ не “ като на нещо обидно и вулгарно.

За да свикнете с думате „ не “, Мартинес поучава да започнете с по-малки „ не-та “, които не носят след себе си значими последици, като да вземем за пример да откажете на продавач в магазина, който ви предлага някаква промоционална стока. След това минете на по-сериозните отводи, като отхвърлянето на предлагането на другар, който ви кани на по бира след работата, когато вие сте изцяло изтощени и желаете само да се приберете у дома и да си легнете.  

Направете си лист със обстановки, в които изпитвате компликация да отказвате на другите, и започнете да работите по всяка една от тях. Отбелязвайте реакции и следствията от вашия отвод и не след дълго ще разберете, че да казваш „ не “ в действителност не е толкоз ужасно.

3. Отстоявайте позицията си по общителен и оправдателен метод

Когато споделяме „ не “ постоянно имаме възприятието, че би трябвало да дадем някакво дълго пояснение за повода да откажем на другия човек. Джонатан Алпърт, психоаналитик от Ню Йорк и създател на книгата „ Бъдете безстрашни: Променете живота си за 28 дни “, поучава да предоставяте малко пояснение или въобще да не давате причина за отхвърли. Той прибавя, че общителното „ не “ може да помогне на неуверените хора да одобряват по-лесно решението си и да се научат да го отстоявата.

„ Казвайки: Съжалявам, само че не мога сега. Ще ти кажа, когато имам опция “ е вежлив метод да кажеш „ не “, който също така те слага в позиция на надзор, променяйки динамичността в връзките ти с другия човек. “, споделя Алпърт.

Този метод демонстрира на другия човек, че сега имате разнообразни цели, само че оставя отворена малката врата да извършите неговото искане в комфортно за вас време.

4. Преоценете взаимоотношенията си с останалите

Преразгледайте взаимоотношенията, които имате с хората, на които не можете да казвате „ не “. Ако откажете нещо на сестра си да вземем за пример, ще я обиди ли това дотам, че тя да се отхвърли от вас и да ви зачеркне от живота си? Най-вероятно не. Означава ли това, че сте един път сте отказали да помогнете на сътрудник по някаква задача, че в никакъв случай повече няма да илизате дружно на обедна почвика? Малко евентуално.

„ Когато разбирате динамичността в връзките си с другите и вашата роля, ще спрете да се притеснявате от това да казвате „ не “. Тогава ще осъзнаете, че едното „ не “ не е задоволително, с цел да скапе връзките ви с останалите. “, споделя Алпърт.

Лиса Евън с за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР