Често, когато сме ядосани или стресирани, се нахвърляме върху шоколада

...
Често, когато сме ядосани или стресирани, се нахвърляме върху шоколада
Коментари Харесай

Ето защо ядем шоколад, когато сме нервни

Често, когато сме ядосани или уплашени, се нахвърляме върху шоколада и сладките изкушения. Защо се случва това?

Според учени от Националния институт за физиологични науки в префектура Аичи, Япония отговорни са съответни неврони. По време на проби с опитни мишки излиза наяве, че тези неврони, които реагират на стрес, когато са задействани, стартират да изпитват и апетит за захари. При сходни условия гризачите изяждат три пъти повече захари от естественото. В същото време те понижават на половина поетите мазнини посредством храната.

" Много хора изпитват възприятие за виновност, защото прибягват до сладките лакомства, когато са уплашени. Те мъчно си простят, че не могат да устоят на изкушението ", декларира Ясухико Минокоши, ръководителят на екипа. Според него ората нямат виновност, а това е естествена реакция на техните неврони. 

В момента екипът на Ясухико Минокоши се е съсредоточил върху намирането на характерната молекула в невроните, виновна за пораждането на апетит за сладки изкушения при стрес. Ако тя бъде отстранена, най-вероятно ще можем да се борим по-ефективно срещу затлъстяването (и даже ще намалим консумацията на захарни изделия). 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР