Често четейки за някой автомобил виждаме че той е от някакъв

...
Често четейки за някой автомобил виждаме
че той е от някакъв
Коментари Харесай

Пазарните класове на автомобилите в света

Често четейки за някой автомобил виждаме че той е от някакъв пазарен клас – А,В, С или D. Интересно е да забележим какво означава това. На процедура в света няма приета единна подредба, а налице са няколко системи с много чувствителни разлики. Това е разследване на особеното развитие на автомобилната промишленост, зависеща от търсенето в съответния й пазар.

На някои места основната харектеристика на модела е неговата цена, на други дори междуосието или ходовият размер на двигателя и мощноста му, в трети екстрите и просторноста на салона.

Европейската система за определяне класа на автомобила е най-разпространена и в нея главното е размера на автомобила, като са развити и подкласове. Затова:
А – миниавтомобил (дължина под 3,6 м, ширина под 1,6 м). по принцип това е много компактен хечбек с три или пет порти.
В – дребен автомобил (дължина под 3,9 м, ширина поде 1,7 м). Повечето модели тук са отново хечбеци с предно задвижване с 3 и 5 врати и по-малко седани.
С – междинен автомобил (дължина под 4,3 м, ширина под 1,8 м). Това е най-популярния в Европа клас и в него попадат коли с най-различни типове купета.
D – фамилен автомобил (дължина под 4,6 м, ширина към 1,8 м). Също доста известен в Стария континент, не изключително безценен, просторен и удобен автомобил с различни видове на купето.
Е – автомобил бизнес-клас (дължина под 4,6 м, широчина под 1,8 м). Просторен салон, много добро равнище на базово съоръжение, комфорт, дълго междуосие.
F – внушителен клас или клас лукс (дължина над 5 м). Комфорен салон, висшо ниво на съоръжение, високи технически характеристики, скъпи материали в обзавеждането на салона.
G – първи състезателен клас (отсъстват или много тесни задни места);
Н – втори състезателен клас (спортни кабриолети);
S – спортни купета и родстъри с 2 или 4 места;
L – миниванове до 8 места;
M – пикапи развити въз основата на автомобили клас В и С;
J – всъдеходи, кросовъри, паркетници.

С добавките + и – към обозначението на класа се отбелязва ненапълно или пък надвишено сходство към класа, а с 0 още по-малък автомобил по габарити.

Американската система по-рано класираше колите по тяхното междуосие, само че от 1985 година насам класът на автомобила в САЩ зависи от потребния размер на салона. По същия симптом класифицирагт колите и в Канада. Затова:
Миниавтомобил – размер на салона до 2,5 м³ (85 фута³). Примерно дава отговор на европейския клас A;
Субкомпактен – салон 2,5-2,8 м³ (85-99,9 фута³). Аналог на европейския клас B;
Компактен – салон 2,8-3,1 м³ (100—109,9 фута³), примерно дава отговор на европейския C;
Средноразмерни – салон 3,1-3,4 м³ (110—119,9 фута³), примерно европейският D;
Пълноразмерни – салон с размер наде 3,4 м³ (больше 120 фута³), примерно европейският E-F;
Комби – дели се на малко (до 130 фута³), средно (130-160 фута³), огромно (над 160 фута³)
SUV също се разделя на три – стилен, среден и пълноразмерен.

В Япония класът на автомобила зависи от габаритите и размера на мотора. Там има само три класа коли – лек, малолазмерен превоз и с нормабел размер.

В Китай класификацията е нещо средно между японската и европейска системи. При делението по класове се отчитат няколко параметра – габарити, размер на салона и мотора. Класовете са пет - малоразмерни коли, категория А, категория В, многоцелеви транспортни средства и спортни коли.

В някои от описаните горе класификации има разлики по обособените страни. Във Франция, да вземем за пример, базов при класификацията е правилото за данъчно облагане. До 1998-а класът на автомобила зависеше от присъдените данъчно конски сили на мотора, а в този момент за основа се взима реалната мощ в кВт. В Испания основа зая класификацията е условната данъчна мощност на мотора, определяна от ходовия му размер.

Дори при самостоятелната организация запровеждане на краш-тестове EuroNCAP има своя система за установяване класа на автомобила, която значително се различава от другите системи, а задачата е да се облегчи разграничаването на категориите сравнявани коли. Затова тук има:
Супермини (superminis);
Малки фамилни коли (small family cars);
Големи фамилни коли (large family cars);
Представителни коли (еxecutive cars) – луксозни с дължина над 4,8 м;
Родстъри (roadsters);
Компактни всъдеходи (іmall off-roaders);
Големи всъдеходи (large off-roaders);
Малки ванове (small MPVs);
Големи ванове (large MPVs).
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР