Честността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко

...
Честността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко
Коментари Харесай

Хората са по-склонни да върнат изгубен портфейл с пари отколкото празен

Честността постоянно е изследвана от психолози и икономисти, само че рядко в действителния живот и в никакъв случай в 40 страни по света, където екип от учени тества хиляди хора, на които е предаден " загубен " портфейл.

Резултатите от опита на стойност 600 000 $ демонстрират, че хората са по-склонни да върнат загубен портфейл, в случай че в него има пари. Колкото по-голяма е сумата, толкоз по-съзнателно подхождат хората.

До това изненадващо умозаключение са стигнали експерти от университетите на Цюрих, Швейцария и на Мичиган и Юта, Съединени американски щати, които за задачите на изследването са " изгубили " над 17 000 портфейла в 355 града в 40 страни, оповестява сп. " Сайънс ".

Проследявайки какъв брой постоянно хората се свързват с хипотетичния притежател на изгубената движимост, откривателите са открили следното: в случай че портфейлът съдържа пари - еквивалент на 13 $ в локална валута, приблизително 51 % от хората го връщат против 40 % за портфейл без пари. Тази наклонност е следена в съвсем всяка страна, макар че действителните стойности варират.

Учените са " вдигнали залога " до еквивалента на 94 $ в Съединени американски щати, Англия и Полша. Резултатът - върнати са били приблизително 72 % от изгубените портфейли, съдържащи по-голяма сума, против 61 % за тези с 13 $ и 46 % за празните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР